VUXENPOÄNG: Ta tag i din Tjänstepension

Jag tog ledigt hela denna vecka och tänkte att jag bland annat skulle ta tag i och reda ut mina pensions-insättningar och tjänstepensioner. Det visade sig vara lättare sagt än gjort och det inte bara för att min E-legitimation inte fungerade, utan även för att jag vid min ringa ålder (…Well…) har inbetalningar från så många som 4(!) olika pensionsplaner.
Dessutom tog det även ett tag att reda ut vilka Pensionsdepåer som sedan var kopplad till varje…

Vad innehåller det orangea kuvertet?
Hur som haver, Ni känner väl till ”pyramiden”? –>
Längst ner i den finns den allmänna pensionen som vi får insatt automatiskt utifrån hur mycket vi jobbar. Varje år sätts det av en summa till din Allmänna pension som motsvarar 18,5 procent av din inkomst. Den större delen 16 procentenheter går till inkomstpensionen. Resten, 2,5 procentenheter, får du placera själv

Tjänstepensionen då?
Tjänstepensionen däremot, får du INTE i det orangea kuvertet utan i ett annat kuvert. Även tjänstepensionen är en del av din lön och är en summa som din arbetsgivare (förhoppningsvis) sätter in. Jag som har jobbat inom lika olika avtalsområden får alltså när det gäller tjänstepensionen 4(!!) olika pensionsbesked. Ett från avtalsområdet SAF-LO för mina år inom restaurangbranschen (det administreras av försäkringsbolaget AMF), ett avtal som heter KTPK från mina år inom ett politiskt ungdomsförbund (administrerat av Folksam Liv), ett avtal som heter Kåpan och är pengar från mina år i olika styrelseuppdrag vid Södertörns högskola (administrerat av Kåpan pensioner) och så självklart mitt nuvarande pensionsavtal FTP1 för försäkringsanställda – administrerat av Collectum.
Man kan få en överblick över sina tjänstepensioner på www.MinPension.se

Efterlevnadsskydd?
När man har fått koll på alla olika avtalsområden som man får pengar ifrån så kan man sedan göra några val inom varje område. Jag tänkte exempelvis välja bort Efterlevnadsskydd eftersom jag varken har sambo eller barn och eftersom jag hört att Efterlevnadskyddet kostar rätt mycket från min egen pension.
Då visade det sig att avtalen även ser annorlunda ut. Inom SAF-LO är Efterlevnadskyddet pålagt automatiskt medan i FTP1 så är det ett tillval.

Att placera sin tjänstepension
Kopplat till varje tjänstepension finns även en Pesnionsdepå/valcentral. Det är i denna som du kan välja att placera din tjänstepension i olika fonder.
Då visar det sig att förut så hade jag mina tjänstepensionspengar via SAF-LO och FTP1 kopplade via Fora men att för FTP1 gör jag nu mina tjänstepensionsplaceringar via Skandikons ”Valcentralen” = Sjukt förvirrande! Tog en halvtimme att fatta!

Privat pension?
Vidare funderade jag över huruvida jag även borde pensionsspara privat (toppen på pyramiden). Dock så håller jag nu på att spara till en lägenhet (eller ja, grundplåten på en lägenhet…) Lyckas jag få en sådan i stockholm och lyckas betala av den innan jag blir 75 år (eller vad pensionsålder är när det blir dags för mig) så sitter jag rätt tryggt utan privat pensionsspar. Så här blir nog min strategi snarare att köpa lägenhet och amortera så pass mycket att den är avbetald tills jag (förhoppningsvis) blir 75 år.

Jag hoppas att min Pensionsvånda kan hjälpa någon att förstå vad som kommer i de ångestfyllda Pensions-kuverten.
– Vassego!! 🙂

Kommentarer

 1. Kent Filppu skriver:

  Den första frågan och som kanske de flesta inte ställer är om de tycker att politikernas bild av hur vi ska leva våra liv stämmer på dem. Ska man jobba hårt till sextiofem och sedan stå vid sidan och sedan inte alls?

  Eller ska man jobba hårt 9 månader om året och vara ledig 3? Ska man ha en paus mitt i livet på några år för att sen orka jobba längre? Ska man gå ner i arbetstid när man är 50 och sedan jobba så länge hälsan tillåter? Det finns många varianter på hur man kan vilja planera sitt liv. Tyvärr tycks politikerna bara tro på en modell. Alla ska jobba tills den statligt fastställda pensionsåldern. Kanske ska man trappa ner LITE innan (efter 55) eller gå lite tidigare. Kanske vill du jobba LITE längre (men inte längre än till 67). Stämmer man inte in i mallen kanske inte pensionslösningarna stämmer in i mallen heller.

  Personligen så tror jag aldrig att jag kommer att vilja sluta jobba om jag är frisk. Däremot kanske jag vill jobba med något annat eller i ett lägre tempo. Då är enda chansen med dagens regelverk att vara egen företagare och då kan jag spara i företaget. Men vet man inte vad man vill med sin pension så är det svårare att veta hur man ska spara. Att bara välja mellan aktier och räntor är att förenkla bilden. Men det har ju du också insett som tänker använda boendet som sparform.

  Tänk om politikerna låtit dig få använda en del av pengarna i det ”orangea kuvertet” till att investera direkt i ditt boende istället för att först tvinga dig att låna ut det till banken (mot avgift) och sedan låna tillbaks det från banken (mot högre avgift). Det hade varit bra för både ditt boende och din pension. Men inte för de stackars bankdirektörernas bonusar och de måste ju vara höga så att riksdagsmännens fallskärmar förefaller rimliga i jämförelse….. 🙂

  1. Josefin Deiving skriver:

   Ja, jag kan väl försiktigt erkänna att jag inte riktigt köper det förträffliga med systemet..