Josefin DeivingSjälvutveckling - Samhälle - Ondska och Kärlek

PERSONLIG POLARITET: Coachande förhållningssätt i våra kompisrelationer?

Idag har det blivit populärt att tala om att chefer ska ha ett coachande förhållningssätt i relation till sina anställda men men vore det inte superbra med ett liknande förhållningssätt även i våra kompisrelationer? Jag menar att det är ju ändå där man bollar det viktigaste delarna i sitt liv som relationer och sådant och vore det då inte suveränt om vi gick runt och helt enkelt var varandras gratis livscoacher?

Jag tänkte därför ge en lite kraschkurs i coaching som kan vara bra att ha i huvudet nästa gång en kompis langar fram ett problem för ”luftning” – inga direkta krav för mina vänner! Men det vore en aningen trevligt 😉

Steg1: Lyssna aktivt
När en vän kommer till en med ett problem i deras liv så tror jag inte att jag är ensam om att snabbt komma med förslag på lösningar. Men ofta handlar dessa lösningar mer om mig själv än vad som är rätt i min väns liv. Vad som dessutom på riktigt leder till handling är att komma till insikter själv och oftast är det personen med problemet som bäst vet vilka valmöjligheter som finns, hur relationen ser ut, vad som är prioriterat för dem och vad som är bästa sättet att nå framåt på.
När du lyssnar på en väns problem är det därför är det viktigt att ha förmågan att stänga av din egen inre dialog (som oftast levererar svar direkt) och ist. lyssna aktivt!!


Bekräfta att du hört och sök att sammanfatta för att visa att du förstått vad din vän har sagt. Uppmuntra, bekräfta och spegla känslor och reaktioner. Det enda din vän behöver hjälp med är egentligen att dra ut de olika trådarna för att sedan få dem återspeglade för hen så att hen själv ska kunna komma fram till rätt beslut. <3

Steg 2: Ställ frågor
Ställ öppna frågor till din vän. Alltså inte frågor som leder hen till en slutsats (din slutsats) utan ställ istället frågor som reder ut de olika trådarna så som frågorna; Hur? Vad? När? Vem? Var? Vilka? Och undvik slutna frågor som kan besvaras med ett ja eller ett nej.
Frågan ”varför” ska man också undvika för den frågan kan få din vän att ”sluta sig” igen och få hen att försvara sitt agerande. Men vi vill ju snarare stödja hen att komma vidare. <3

Steg 3: Var tydlig
När du spelgar tillbaka vad du hört så var tydlig. Beskriv vad du observerat men ställ sen alltid en kontrollfråga för att se om du har uppfattat saker rätt. Ge din vän möjlighet att reagerar på det som du speglar tillbaka – ge hen tid.

Steg 4: Använd alltid jag-budskap
Känner du dig ändå nödgad att ge din tolkning så använd alltid Jag-budskap. För kom ihåg – du är du, och du är inte den andra personen!! Vad som är rätt för dig behöver inte vara rätt för någon annan… Utan berätta istället vad du tycker dig observera; – Jag observerar -jag tror -jag tycker mig höra. Jag tror att… och så kontrollfråga –> kan det stämma?

Lycka till med coachandet och kom ihåg; Att lyssna är kärlek! <3

Written by
Josefin Deiving

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Josefin Deiving

Prenumerera på min RSS