VUXENPOÄNG: Det gör du om du får din plånbok stulen

En av de mest lästa inläggen på den här bloggen är inlägget om vad man gör när man får sin IPhone stulen. Nu tänkte jag skriva om vad man gör när man får sin plånbok stulen.
Det för att min egen plånbok blev stulen i veckan och jag frågade mina vänner på Facebook vad man bör göra. Nedan följer en liten sammanställning:

Spärra betalkort
Det första du gör är att spärra dina betalkort på din bank – gör det direkt när du upptäcker!! Jag hade både mitt betalkort och mitt kreditkort i plånboken så det blev till att spärra bägge. Ange till dem om du även förlorat ditt ID-kort så skriver de upp det och blir extra vaksamma om någon söker att öppna konto eller kredit i ditt namn.
Glöm inte att även spärra sådant som ICA- eller COOP- och bensin-kort också.

Polisanmäl
Nästa sak du gör är att polisanmäla. Polisen når du på 114 14 (OBS! Inte 112!) Polisen brukar ha en rejäl telefonkö så ett tips är att välja att de ska ringa upp dig när det är din tur i kön (kommer som val).
Försök återkalla allt du har i plånboken så detta kan anmälas: Lösa pengar, kreditkort, legg.
Om polisen även har utfärdat ditt ID-kort så be dem spärra detta.

Spärra ditt ID-kort/dina ID-handlingar
Mycket viktigt och viktigare nu i en tid av identitetsstölder är att även spärra sitt ID-kort! Det gör du hos myndigheten som utfärdat ID-kortet. Här är några exempel på vilka som utfärdar ID-kort:Plånbokstjuv

  • Polisen: Nationellt ID och pass – anmäl då kortet stulet hos polisen på nummer 114 14 – även körkortet ska förlustanmälas här och på;
  • Transportstyrelsen: Körkortet förlustanmäls hos transportstyrelsen här (Klicka – öppnas i nytt fönster)
  • Skatteverket: Utfärdar även ID-kort (istället för posten numer) – anmäl ID-kortet stulet på nummer: 020-32 32 62
  • Din bank: Är det din bank som har utfärdat ID-kortet anmäler du det stulet där (Googla på din bank) – och som sagt; även om det inte är din bank som har utfärdat ID-kortet så bör de ändå göra en notering om att du blivit av med ett ID-kort så att ingen tar kredit i ditt namn.
  • Yrkes-ID: Är du exempelvis lärare, läkare, journalist eller annat yrke som även har ett sådant ID-kort bör även spärra det där detta utfärdats.

Spärra ditt ID-nummer
Nu för tiden kan du som har blivit bestulen på ditt ID-kort även råka ut för identitetsstöld. Vill det sig riktigt illa köper tjuven varor i ditt namn och ansöker om krediter i ditt namn. Därför är det även bra om du även anmäler att du blivit av med ID-kortet till kreditbolag som UC exempelvis. Till UC (som är det största kreditbolaget) förlustanmäler du ID på nummer:
0900-101 20 30 (Det kostar 95- kronor och dras på din telefonräkning). Läs mer om detta här.

Så! Nu bör du gå säker! Men inom det närmaste året håll extra koll på om du får brev hem om kreditupplysningar fast du inte ansökt om sådant eller om du får uthämtningsavier på varor du inte beställt.

Ring ditt försäkringsbolag
Har du en allriskförsäkring med sk. drulle-tillägg så kan du även få ersättning från ditt försäkringsbolag på kostnader ovan självrisken. Ring och kolla upp vad som gäller på ditt försäkringsbolag.

Beställ nya kort
När du förlustanmäler så passa på att samtidigt beställa nya kort. Glöm inte att även beställa nya medlemskort till HM och andra klubb-kort. Tid för nya ID-handlingar får du beställa hos polisen här. Nytt körkort ansöker du om här.

Jag hoppas att min olycka kan hjälpa någon annan! 🙂 Kommer ni på något mer att göra så skriv gärna det i kommentarsfältet nedan!
Lycka till!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.