TEKNISKA TIPS: Om du får din IPhone stulen – Att göra före och efter

Igår gjorde jag och bästa väninnan staden och hade verkligen en toppen-kväll! Dock var det inte lika kul för alla i sällskapet.. När kvällen avslutades på SpyBar fick nämligen en person sin Iphone stulen. Inte helt ovanligt att bli bestulen runt Stureplan. Tänkte dock att jag skulle delge er en liten checklista på vad som bör göras före och efter du fått din IPhone stulen för att minimera skadan det innebär.

Före:

Skaffa ICloud
ICloud är Apples nya moln-tjänst. Molntjänst innebär att man lagrar sin Apple-data på nätet istället för lokalt på sin hårddisk. Slår du på ICloud på din IPhone så kan du välja att lagra dina kontakter, din Iphone-kalender, dina bilder och dina KeyNotes och Pages-kopior (om du har sådana) i molnet. Läs hur du slår på ICloud här.

Skaffa App:en “Hitta min Iphone”
I nya upplägget med ICloud så tror jag att “Hitta min Iphone” finns med automatiskt. Annars installera Appen “Hitta min Iphone” och logga in med ditt Itunes-användare och lösenord för att registrera din Iphone mot tjänsten (läs mer om det här). Testa sen gärna mot ICloud på datorn att det funkar här.

Efter:

Ta upp jakten på tjuven via en väns telefon
När vår vän igår märkte att mobilen var stulen så loggade han så in på min “Hitta min Iphone”-App. Tjuven hade då tyvärr stängt av telefonen så den gick inte att hitta. Dock så kunde han via min Iphone, radera all information som han hade på sin Iphone. På senare versioner kan man även försätta telefonen i “borttappat läge” samt “aktiveringslåsa” den så det blir svårare att återaktivera den eller sälja den vidare. 
Hade telefonen varit påslagen så skulle vi även ha kunnat ta upp jakten på tjuven OCH sända ljud till mobilen när vi via min telefon såg att vi närmade oss hans.
Läs mer om alla coola tjänster i “Hitta min Iphone”-tjänsten här.

Polisanmäl och av-registrera telefonen hos Apple
Nästa steg är så klart att anmäla telefonen som stulen. Ring polisen på 08 – 114 14 och alltså inte på 112 <– För då blir de sura 😉
När du kommer hem är det också en bra idé att  avregistrera telefonen hos apple så att tjuven inte kan köpa appar via ditt konto eller mixtra med ditt iCloud. Avregistrera den hos Apple gör du här. Logga in med din Apple-ID > tryck på den stulna varan och klicka “unregister”.

Få en ny telefon och syncka denna med din ICloud eller Itunes-kopia
Få en ny telefon via din Hem-/allriskförsäkring (självrisken brukar ligga på 1500kr) eller för den delen via företaget. Och beställ ett nytt SIM-kort till telefonen från din telefon-operatör.
När du så har den nya telefonen så är det bara att synca den med den ICloud-kopia du har via ett trådlöst nätverk (på grund av tyngden i filerna) eller via din Itunes.

Så! En ny telefon, med alla dina inställningar, Apppar och kontakter intakta!
Nu vill jag inte se några fler “jag behöver ditt telefonnummer för jag har tappat min telefon”-grupper på fejan 😉 Aight?

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

En tanke om “TEKNISKA TIPS: Om du får din IPhone stulen – Att göra före och efter”