Josefin DeivingSjälvutveckling - Samhälle - Ondska och Kärlek

FÖRÄNDRA LIVET: 3 steg till annat jobb!

Ett effektivt sätt att utveckla sig själv är att söka nytt jobb. Men Var hittar man jobb att söka? Hur sätter man ihop CV:t och vilka referenter kontaktar man?
I denna text får du svar i tre steg till ett annat jobb!

För att kunna söka jobb idag behöver du alltså tre saker:

  1. Jobb att söka
  2. Ett CV + ev ett introduktionsbrev
  3. Och referenter

1. Var hittar du jobben?

sökande av jobb

När jag sökte jobb senast tyckte jag att det enklaste var att använda mig av tjänsten Indeed (klicka på länken). – Indeed är en global sökmotor för jobbannonser som lanserades i november 2004 och finns tillgänglig i över 60 länder och på 28 språk. I den kan du bestämma var du söker jobb samt på vilka söktermer – Men det med det uppenbara problemet med att du då måste veta vad de jobb du kan söka ”heter” – det vill säga en kommunikatör kan också troligtvis söka jobb som ”Marknadsförare”. Eller som i mitt fall: en föredetta ombudsman för en politisk organisation kan även söka ”politisk sekreterare”..
– så Googla runt lite på dina kompetenser innan du skriver in dina olika sökord för bevakning. Det för att vara säker på att du täcker in alla jobb som du med dina kompetenser kan söka inom!

Bild på Indeed App

-Med Indeed kan du sedan även skapa bevakningar som sänds som sammanställningar till dig dagligen eller en gång i veckan på mejl! Även för dig som inte aktivt söker kan det därför vara en idé att ändå prenumerera på detta (det är helt gratis) för att få en känsla av vilka jobb som ändå finns där ute för dig och vad arbetsgivarna anser att du bör kunna för att få de jobben..
Indeed dammsuger även andra jobbplattformar efter jobb – så som arbetsförmedlingens hemsida, Monster, Academic Work osv. – så du har allt på ett ställe!

Du kan även ladda ner deras excellenta app och få noteringarna och uppdateringarna direkt i mobilen! (finns både för Iphone och Android).
Du kan även hjärt-markera de jobb du tänker söka och i vissa fall kan du till och med söka direkt via mobilen – eller direkt med din LinkedIn-profil (så se till att den är uppdaterad!).

2. Hur bygger du upp CV:t och introduktionsbrevet?

När du nu har byggt upp din jobbevakning är så klart nästa del i processen att bygga upp ditt CV.
Jag fann att det enklaste och mest flexibla sättet att bygga upp CV:t är att lista alla:

  1. Jobb
  2. Skolor, utbildningar och kurser
  3. Föreningsuppdrag, förtroendeuppdrag och andra utmärkelser

-Med korta punkter under som beskriver vilka ansvarsområden jag haft och vad jag åstadkommit.

Lista allt du någonsin gjort på ett långt dokument med årtal och punkter – och klipp och klistra sedan utifrån detta dokument beroende på vilket jobb du söker.

Hur riktar du CV:n / ansökningsbrevet?

När du nu har din jobb-bevakning samt ditt superlånga CV med alla jobb, Utbildningar, kurser och förtroendeuppdrag/utmärkelser du någonsin har haft, är det dags att bestämma sig för några jobb att söka och börja rikta ditt CV/ansökningsbrev mot dessa. – Hur gör man då det?

Mitt tips är att du skriver ut och läser igenom de jobb du sparat som intressanta i din jobbsökar-app. Stryk under vad de söker och särskilda värderingsord som avslöjar vad de verkar söka i den person som ska in (typ ”lagspelare”, ”prestigelös”) för att sedan veta vad du ska trycka särskilt på i CV:t och vad du ska skriva i det personliga ansökningsbrevet.

Klipp och klistra ✂️ sedan i ditt CV bland de;

  • specifika jobb, projekt och erfarenheter som särskilt verkar behövas för det jobb du söker ☝️
  • samt skriv sedan ihop ditt ansökningsbrev som en introduktion för ditt CV kryddat med de värderingsord 💎 som du strukit under!
  • samt skriv en förklaring för varför du sökt just detta jobb (- vad låter kul i jobbet och varför tilltalar det dig typ?)
  • – Tänk på att CV:t aldrig ska vara längre än 2 sidor – för då orkar ingen läsa det!
  • Så koncentrera dig särskilt till de arbetsuppgifter, kurser och erfarenheter som särskilt kan vara användbara i det aktuella jobbet du söker!

Hantera automatiserade CV-läsare

Tänk på att många företag har idag också effektiviserat sin rekryteringsprocess genom att alla inskickade jobbansökningar går igenom ett automatiserat AI-system som just söker av att du i ditt CV/Personliga brev möter upp mot de kriterier och värderingsord de har skrivit i jobbannonsen.

Så innan din CV ens bedöms av en verklig människa så har det troligtvis gått igenom en AI som alltså gör en första sortering av vilka som ens går vidare till en bedömning!

Var därför väldigt noggrann med steget här ovan 👆 om värderingsord!
Och vill du dessutom testa att CV:t håller så finns det olika sajter där du kan testa att CV:t tål en CV-scan som exempelvis denna: https://www.jobscan.co/

high angle photo of robot

3. Vilka referenter aktualiserar du?

Med vårt föråldrade system för att söka jobb så kollas ju (oftast) inte konkret att du kan det du utger dig för att kunna – eller att du är trevlig och går att arbeta med – utan det brukar (förhoppningsvis 😉 ) bedyras av dina referenter.
Dina referenter är allt som oftast gamla arbetskamrater som gillat dig – eller varför inte (vilket också händer) en nuvarande chef som inte vill något hellre än att du hittar ett annat jobb? 😉

  • Mitt råd är dock att på ditt nuvarande jobb: – välj en kollega som referent!
  • På jobbet innan: – välj en chef!
  • Och välj sen även gärna en tredje kanske inom bostadsrättsföreningen du sitter i eller idrottsrörelsen så att dina referenter känner dig lite genom lite olika vinklar.

-Och skicka sedan CV:n och ansökningsbrevet till dessa så att de vet vad du har sagt att du kan och skriv eller prata med dem om vad du behöver att de förstärker när arbetsgivaren ringer!

Bonus: Hur håller du reda på vilka jobb du har sökt och var du ligger i processen?

För egen del kände jag att jag sedan behövde ha koll på vilka jobb jag ska söka – och senare i processen: vilka CVs jag hade sänt till dem (- för jag skräddarsydde så klart dessa efter jobbet jag sökte), vad jag behöver förbereda inför intervjun samt vilka referenter jag har aktualiserat för de olika jobben.

Jag använde mig därför av denna excellenta tjänst: Huntr (klicka på länken) för att hålla koll på vilka jobb jag hade sökt och var jag låg i processen (se bild)

Framtidstankar…

Med vårt föråldrade sätt att söka jobb…🙄:

Egentligen kan jag tycka att vi borde ha kommit längre än att söka jobb på detta sätt..
För vad är det viktiga när du söker jobb? –> Att du kan det du ska jobba med! – så varför får man inte istället Cases att lösa från potentiell arbetsgivare istället för att vi i CV:s lista allt vi någonsin har pluggat eller jobbat som någonsin? (- och har glömt hälften av.. 😉 )

Och varför kollar man inte att värderingarna ”lirar” med den nya arbetsgivaren – istället för att arbetsgivaren i fråga kolla med gamla arbetskamrater om du typ lirade med dem?

Men än så länge är det dock på sättet ovan som du söker jobb (- och så undrar man över varför det blir så många felrekryteringar 😉 ).

Inom en snar morgondag?:

I framtiden drömmer jag dock om ett rekryterings/ utbildningssystem som dels testar att du kan det arbetsgivaren eftersöker och att ni funkar kultur/värderingsmässigt tillsammans

Men också; att du får koll och får tid att vidareutbilda dig inom det som din sektor av arbetsmarknaden söker (inom en snar morgondag) på ditt nuvarande jobb! – det genom att de hyr in sig på ett centralt kunskapssystem kopplat både mot forksning och marknad!

– men det får jag återkomma med.. 😉
(OBS! – Bilden inte min!)

– Lycka till med jobbsökandet!

Written by
Josefin Deiving

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Josefin Deiving

Prenumerera på min RSS