Josefin DeivingSjälvutveckling, narrativ och sociala konstruktioner

FÖRÄNDRA LIVET: Vad ska jag bli när jag blir stor? / Ändra karriär. Vad ska man plugga? / Vilka jobb kommer att behövas i framtiden?

Det finns fler svårigheter med att välja ”vad man ska bli när man blir stor” – särskilt när man inte har koll på alla yrken som det finns där ute. Här under har jag samlat tester du kan göra, sidor du kan kolla jobbkonkurrensen på samt snabba kurser du kan gå som snabbt kan leda till jobb!

Så hur kan man välja vad man ska blir när man blir stor? / När man tröttnat på den karriär man har?

En grej kan vara att göra tester i vad man kan tänkas vara motiverad för att jobba inom.
denna hemsida (klicka på länken – öppnas i nytt fönster) kan man testa vad man kan tänkas vara bra på.

Här är ett annat bra test på samma tema!

Ett annat sätt och kanske det mest vanliga är att välja vad man tror att man skulle vilja bli.. – Det verkar dock tyvärr många gånger leda till att allt för många vill utbilda sig till yrken som av konsekvens sedan blir sektorer som det är väldigt svåra att få jobb inom…

Ta exempelvis; journalistik, personalvetare, arkeolog, grafisk designer eller konstvetare. – Utbildar man sig till några av dessa så är chansen rätt stor att du slängt både dina studiepengar och dina chanser i sjön när det kommer till att få jobb inom sektorn i framtiden (- om du inte blir kreativ och entreprenöriell i hur du tänker använda dig av dina kunskaper).

Här på arbetsförmedlingens hemsida kan du därför pejla konkurrensen för olika yrken innan du gör ditt val om du vill.

Så vad ska man välja för att få jobb i framtiden?

Ja det fina med framtiden är ju att vi ännu inte vet…😏
Jag valde att ta min huvudexamen i media- och kommunikationsvetenskap efter att jag hade läst i högskolans kurskatalog att chansen var 71% att man efter avslutad utbildning faktiskt jobbade i ett jobb där man fick tillämpa sina kunskaper som man fått under studietiden.

Men vilken form av framtidspejling finns på vilka jobb som kommer behövas i framtiden?

Vilka yrken kommer att bli stora i framtiden?

Man kan konstatera att teknikyrken och data-yrken kommer att ha stor efterfrågan. Sverige är redan i dag en av de länder som faktisk ligger i framkant när det kommer till teknikutveckling och när företagen raggar till dessa yrken så sparare de inte på förmånerna.

Här på den här sidan (scrolla ner) så får du en snygg uppställning av tänkbara jobb som du kan utbilda dig till och du kan också klicka dig vidare för att se vilka utbildningar som krävs för det yrket, hur många jobb det finns, vilka framtidsutsikter de jobben har samt hur länge du behöver plugga! (- eller om du kan sätta igång och jobba direkt).

Kortare nät-utbildningar för att få jobb snabbt?

Det finns även kortare nätutbildningar man kan läsa om man snabbt vill få jobb
Här på ”Studentum” kan du finna sådana på svenska.

Kan du dock lite engelska? Då kan du minska konkurrensen för dig själv att få jobb genom att läsa de senaste dataanalysutbildningarna här!- Det vill säga om du är beredd att betala lite pengar?

Utbildningarna är på emellan 1 månad till 4-6 månader och är inom dataområden där kunskapen är efterfrågad.
De stora nätjättarna Google, Amazon, SalseForce störde sig nämligen på att studenter som kom ur de stora universiteten sällan eller aldrig kunde vad de själva behövde i sina företag – så de gick samman och satte ihop de utbildningar som de själva behövde!

Dessutom så får man använda sig av riktig data i ”Slutprojektet” vilket gör att du rent praktiskt kan visa för din framtida arbetsgivare hur du jobbar med riktig data.
I kurserna får du även mentorskap (online) av tidigare studenter som jobbar inom branschen nu!
– Så detta är verkligen superutbildningar för dig som vill ha jobb snabbt!


Written by
Josefin Deiving

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Josefin Deiving

Prenumerera på min RSS