LÄRANDE I FRAMTIDEN: Vad ska jag bli när jag blir stor? Vad ska man plugga? / Vilka jobb kommer att behövas i framtiden?

Det finns fler svårigheter med att välja ”vad man ska bli när man blir stor” – särskilt när man är yngre och kanske inte riktigt har koll på vilka yrken det finns där ute. Jag hade till exempel inte koll på vad en ”organisationsutvecklare”/Ombudsman eller politisk sekreterare gjorde när jag var yngre – men idag tycker jag det är det roligaste jobbet i världen 😉

Så hur ska man välja vad man ska blir när man blir stor?

Framtida jobb

Ja en grej kan ju vara att göra tester för att landa i vad man kanske skulle kunna vara bra på;denna hemsida (klicka på länken – öppnas i nytt fönster) kan man testa vad man utifrån intresse skulle kunna vara bra på – Här är ett annat test på samma tema. Ett annat sätt och kanske det mest vanliga är att välja vad man tror att man skulle vilja bli.. – Det verkar dock tyvärr oftast leda till att allt för många vill utbilda sig till yrken som av konsekvens sedan blir sektorer som det är väldigt svåra att få jobb inom.
Ta exempelvis; journalistik, personalvetare, grafisk designer eller konstvetare. – Utbildar man sig till några av dessa så är chansen rätt stor att du slängt dina utbildningspengar i sjön när det kommer till att få jobb inom sektorn i framtiden (- om du inte blir kreativ och entreprenöriell i hur du tänker använda dig av dina kunskaper).
Här på arbetsförmedlingens hemsida kan du kolla in konkurrensen för olika yrken (klicka på länken – öppnas i nytt fönster)

Så vad ska man välja för att få jobb i framtiden?

Ja det fina med framtiden är ju att vi ännu inte vet… Jag valde att ta min huvudexamen i media- och kommunikationsvetenskap efter jag hade läst i kurskatalogen att chansen var 71% att man efter avslutad utbildning jobbade i ett jobb där man fick tillämpa sina kunskaper som man fått under studietiden.
Men vilken framtidspejling finns på vad som kommer behövas i framtiden?

Vilka yrken som kommer att bli stora i framtiden?

Här har DN skrivit om vilka jobb som kommer behövas i framtiden (öppnas i nytt fönster)  – man kan konstatera att teknikyrken och data-yrken kommer att ha stor efterfrågan. Sverige är redan i dag en av de länder som faktisk ligger i framkant när det kommer till teknikutveckling. Säkert på grund av våran tidigt utbyggda bredbandstillgång.

Här på den här sidan (scrolla ner) så får du en snygg uppställning av tänkbara jobb som du kan utbilda dig till! – Och du kan också klicka dig vidare för att se vilka utbildningar som krävs för yrket, hur många jobb det finns, vilka framtidsutsikter de jobben har samt hur länge du behöver plugga! (- eller om du kan sätta igång direkt).

Kortare nät-utbildningar för att få jobb?

Det finns även kortare nätutbildningar man kan läsa om du kan lite engelska? De stora nätjättarna Google, Amazon, SalseForce störde sig nämligen på att studenter som kom ur de stora universiteten sällan eller aldrig kunde vad de själva behövde i sina företag – så de gick samman och satte ihop de utbildningar de behövde själva!

De erbjuder därför så kallade Nanodegrees i olika data-kunskaper här – om du är beredd att betala cirka 10 000kr!
Utbildningarna är på emellan 1 månad till 4-6 och är inom områden där kunskapen är efterfrågad.
Dessutom använder man sig av riktig data i ”Slutprojektet” som sedan kan läggas mot din LinkedIn – och du får mentorskap (online) av tidigare studenter som jobbar inom branschen nu.

– Jag tror att det är var framtiden ligger!

Att tillhandage utbildning inom det du är intresserad av, när du är intresserade av det och kopplat till vad det är arbetsmarknaden behöver tror jag verkligen är framtidsreceptet!

Jag drömmer själv om att i framtiden bygga ett företag där arbetsmarknad och utbildning kopplas samman på ett mer effektivt sätt än det gör idag och där det ”livslånga lärandet” på allvar blir en verklighet via nätet och hoppas att en dag kunna besanna den visionen – Vet du någon som kan hjälpa mig med det? – Kontakta mig!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.