Min bakgrund:

Bakgrund och uppväxt:

Jag håller med om att vår bakgrund absolut formar oss – men vi väljer själva om den definierar oss och våra möjligheter. Här under redogör jag lite kort för de utmaningar jag själv har haft i mitt liv.
– Det för att jag tror att min bakgrund är en viktig del i att förstå mig och vad jag kommer ifrån (- för den som kan vara intresserad av det 😉)

Mina föräldrar skiljde sig när jag var tre och jag växte upp med en ensamstående mamma och två bröder i förorten Spånga.
Mamma jobbade super-hårt för att få ihop ekonomin och ekonomiska bekymmer var ett återkommande problem under min uppväxt. 
Mamma gjorde dock allt för att vi skulle få ett så bra liv som möjligt och hon jobbade hårt och avancerade snart till chef för den förskola hon jobbade på i Vällingby (- vilket dock innebar att hon var borta mycket och jobbade och hade sena möten).

Jag hade alltid svårt i skolan på grund av sent i livet upptäckt dyslexi och eftersom min mamma jobbade till sent på kvällarna så kunde hon sällan hjälpa mig med läxorna och än mindre ge mig den volym av hjälp och stöd jag hade behövt.

Under mina tidiga år var det därför mycket känsligt för mig att bli kallad dum – samtidigt som det inte gick bra i skolan vare sig hur mycket jag ansträngde mig! – När jag lämnade gymnasiet bedyrade jag därför för mina skolkamrater att de aldrig skulle se mig i en skolbänk igen!!


När jag var nio kom jag in på kungliga svenska balettskolan som var en elitskola för klassisk balett.
Här trivdes jag mycket bra och var duktig (- även om jag alltid var sist i klassen på att lära mig nya steg…🙄). Och kanske grundlades här ändå en tro på att man kan åstadkomma vad man vill bara man hittar tillräckligt med glädje i det man gör.

Efter tre år på skolan så började dock min “kämparanda” att tryta. Jag dansade då utöver den vanliga balett-träningen på fyra timmar per dag runt skolan och utöver det ibland även upp till tre fyra föreställningskvällar i veckan på Operan – vilket innebar mycket lite tid till vila och återhämtning. 😥
Dessutom hade lärarna på skolan en beklaglig pedagogik i vilken man menade att uppmuntran kunde “förslappa” och bristen på bekräftelse och de ständigt sena kvällarna gjorde att jag började leka med tanken att sluta.


När mamma ringde Äppelviksskolan i Bromma för att “kolla läget” om hur byte gick till satte dock rektorn där igång processen och jag fick sluta på balettskolan för att bara det faktum att jag “vacklade i mitt engagemang var en indikator på att jag aldrig skulle orka ge skolan det engagemang som en elit-skola som detta krävde..” menade man. Så jag hamnade sålunda i snobbskolan Äppelviken där allt gick fel från början och jag blev mobbad inte bara för att jag var fattigare än alla andra (…) utan även för att jag var ful (Joseful…). 🤦‍♀️


Efter Äppelviken törstade jag därför efter bekräftelse och jag hamnade i Stockholms uteliv som bartender och senare även som skvallerreporter och nöjesreporter.
– Men Stureplanslivet kom att visa sig vara en väldigt mansdominerad värld där det kändes som kvinnor rörde sig mer på nåder. Och snart hände också något som gav att jag vartvungen att lämna den världen snabbt och tänka om mitt liv (- jag blev hotad och slagen av en man jag dejtade).

Jag började snegla på högskolan igen och jag läste upp mina betyg på Komvux (- med stor möda och besvär…) och kom 2004 in på högskolan!! Här gjorde jag sedan allt för att inte avslöja att jag egentligen inte hörde hemma här(…) Och jag pluggade vansinnigt hårt och satt dessutom med i allt som hade med studentpolitik att göra.

Det var också nu som vi upptäckte att jag hade dyslexi – men eftersom jag skämdes så fruktansvärt mycket över detta så använde jag inga av de konventionella hjälpmedel som fanns för detta tillstånd.

Dock så fann jag egna vägar för att erövra studierna och det var troligtvis här mitt intresse för studieteknik och teknik som hjälpmedel för studier och arbete, grundlades.


Ungefär samtidigt började jag också med politik och hade en ambition att även hjälpa andra som hade det svårt att få fäste på arbetsmarknaden, bostadsmarknaden och i livet.

Jag såg bland annat en allt större yngre generation som, liksom jag, föll genom säkerhetsnäten och jag ville kämpa för att de inte skulle ge upp och för att de äldre inom politiken också skulle förstå vilken växande grupp detta var! (under den tiden jobbade hälften av alla unga mellan 16-24 på osäkra anställningar och en fjärdedel av alla mellan 25-34 år).

Hon rådde mig då att börja studera Media och kommunikation.
Eftersom jag då var djupt engagerad i politiken, hade just blivit ordförande för min stadsdelsförening och var mycket engagerad i vilken kommunikation som gick fram och vilken som inte gjorde det och varför – så blev detta ett perfekt ämne!

– Dessutom fanns både sociologi, teknik och samhällsförändring i studierna och vad det gällde mina intressen då så måste jag verkligen säga att detta var en riktig lyckoträff!!

Mina studier blev även påbyggda med studier i Politisk argumentation och lobbyism samt Mediateknik och webbpublicering och efter högskolan fortsatte jag även att “hålla igång” med studier i hur man lär, pedagogik och kurser i jobbet inom ledarskap, förändringsledning, juridik och teknik – samt studier i lärande, entreprenörskap och Gamefiering.


Studier och Yrkesliv:

När jag först började på högskolan så kom jag in på ett program i historia – det gav mig ett intresse för historiska skeenden och för vad som driver social förändring. Efter ett och ett halvt år på programmet fick jag dock – vad jag kallar – en “historologisk kris” när jag upptäckte att vi upprepar samma misstag om och om i looper.
Jag gick då och pratade med min professor om min kris och hon svarade:  “-Ja men två steg framåt och ett steg tillbaka blir det ju hela tiden” –  jag var inte nöjd över svaret och började se mig om efter ett annat huvudämne som på ett bättre sätt fångade upp mina intressen. När SYO-konsulenten frågade mig vad jag tyckte var kul och vad som “drog i mig” så berättade jag att jag gillade att kommunicera – men också att jag var politiskt intresserad och ville driva saker/utvecklingen framåt.


Efter högskolan började jag så att jobba inom politiken och jobbade då just med att få unga att synas mer i politiken. Jag var mycket framgångsrik inom detta – Under min tid inom politiken växte mitt ungdomsdistrikt med 44% och vi fick in fler unga på listorna till partikongresser samt Riksdag, kommun och landsting – än som det någonsin har varit på dessa! – Dock gav den framgången också att jag börjades ses som ett hot för andras intressen..

Eftersom jag dessutom varken hade föräldrar eller syskon som varit politiskt aktiva som kunde förklara för mig hur det här med makt fungerade, så fick jag efter 8 år i partiets tjänst se mig förpassad till plats 16 på kommunlistan (- en mycket låg placering) och jag lämnade således politiken och Stockholms Arbetarekommun eftersom jag kände att jag la min kraft på fel kort och bytte jobb till organisationsutvecklare med ansvar för utbildning, ledarskapsutveckling, serviceutveckling och sedermera IT.


I mina jobb efter studierna har jag fokuserat på att jobba med;

  • Påverkansarbete
  • Utbildning
  • Arbetsmarknad (- både från anställdas och företagens håll)
  • Och IT

Jag har jobbat som: Politisk tjänsteman, Organisationsutvecklare, som IT- och marknadsansvarig och som serviceutvecklare med CRM – men nu jobbar jag åter igen inom politiken som politisk sekreterare med ansvar för politiska utredningar, politisk påverkan och sedvanligt sekreterararbete för “mitt” kommunalråd Hanna Svensson i Ekerö. 

Se min CV här (klicka på länken).