SAMHÄLLSREFLEKTIONER: Det absurda spelet i rättsystemet

Jag satt som nämndeman i en tonårsrättegång en gång.
Två medelålders advokater ”bollade bort” tonåringar på löpande band som anklagat deras svaranden (- de de ska försvara) för horribla våldsdåd som de med 99,99% säkerhet begått.

Jag mådde på riktigt illa av hur advokaterna betedde sig. Ena hade som ”strategi” att rulla på som ett ångvält och till slut lura de olika målsäganden (-de som anklagar svaranden för brott) till att säga att de sagt saker som de egentligen inte sagt!
Och den andra advokaten hade som strategi att på alla sätt försöka klandra de olika målsäganden för saker så att dessa i slutändan skulle ta på sig hela händelseförloppet själva (- ja lite som Leif Silbersky ofta anklagas att göra i våldtäktsmål).
– Och detta mot tonåringar som är särskilt känsliga för vad vuxenvärlden har för dömanden.

De visste lika väl som jag att deras klienter var ondskan personifierade men vad som slog mig var att det för dem inte verkade handla om det. För dem handlade det om att ”vinna spelet”.

Och där satt jag som ja vad då? En betraktare av skådespelet? Jag vet inte om de andra domarna gick på något av det som sades. När jag tog upp advokaternas handlanden verkade de hålla med mig om att de betett sig beklagligt. Men sen kom nästa absurditet i rättsystemet/spelet. Även fast vi visste att mellan trappsats ett och trappsats två så fick en kille sin skalle insparkad och det med största sannolikhet av en av djävulspojkarna – så kunde det inte styrkas eftersom svaranden (som för övrigt är en klassiker) inte ”mindes” något och målsägande blev nersparkad bakifrån och såg således inte VEM det var som slog ner honom. – Suck!

Hurusom var det inte det jag ville skriva om utan snarare om det absurda i att det verkar finnas hur många människor som helst i samhällsbärande yrken som verkar tycka att livet går ut på att spela ett spel?!?

Inte att landa i vad som är bäst för mänskligheten, inte svara mot vad som är rätt och fel. Nej deras livsgärning verkar gå ut på att likt kriminella, lära sig trick för att vinna! – inte för att det är det rätta att göra utan för vinnandets skull i sig! (- Narcissistvarning på den! 🙄)

Så på den eftermiddagen lyckades två medelålders advokater att krossa ett helt gäng påverkansbara tonåringar i deras världsbild och självbild och dessutom få dem att själva ta på sig det hemska de blivit utsatta för!
Och det för vad? För att ”vinna spelet”?!?

Seriöst! Hur blir man så ond?

Håkan Hydén, professor i rättssociologi, Lunds universitet återger även i denna artikel denna absurda logik som finns i de svenska rättsystemet!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.