Varför det är dåligt – även för dig själv – att dumpa ångest på andra?

Vissa dumpar vidare traumat man anser sig få av sin förtryckande fru på icke illa anades kändisar på nätet – andra dumpar ångesten över att de inte lyckas hålla sina gränser mot andra personer i sitt liv (chefen, partnern, kompisen) – på random person på en fest. En tredje tar tyst en massa skit på jobbet – men bakom ratten blir hen en tiger!

Många är onekligen de som tar ut sina trauman på andra – Oftast för att de inte lyckades hålla sina gränser eller stå upp för sig själva ”när det gällde”. Så nu för att göra sig av med den kognitiva dissonansen – eller obehaget man känner av att ha övergivit sig själv/känt sig tvungen att överge en själv – så utsätter man någon annan för ens upplevda förtryck eller trauma och mår (tillfälligt) bättre!

I denna text tar jag dock upp varför att dumpa sin ångest på andra eller vad jag kallar vad jag kallar ångestdumpa/traumadumpa/projiceringar – enligt forskningen bara gör saker än värre för dig själv!


angry black woman screaming at upset female

Traumadump / ångestdump – min definition!

Trauma dump (-särskrivet) var ett ord som såg dagens ljus för första gången på tikTok och definierades då – av en efter det mycket kritiserad psykolog – som när patienter kom in och bara ”avlassade” all sin trauma på terapeuten (källa).

Därefter beskrevs det som den där jobbiga egenskapen som vissa vänner/bekanta hade när de ”lassade av sig” allt jobbigt de varit med om på en vän eller en bekant på en fest utan samtycke (källa)

I min definition av traumadump handlar det dock om att man liksom ovan 👆 är med om en för en själv traumatisk upplevelse och i ett försök att göra sig av med den obehagliga känslan av förtyck av ens sanna jag/kränkning mot ens person/integritet eller för att göra sig av med känslan av att känna sig misslyckad, utanför, mobbad så utsätter sen personen någon annan för en liknande situation – det vill säga en situation där mottagaren får utstå aggression, övergrepp, hämnd eller förtryck – för att traumadumparen på så sätt ska känna att hen tar tillbaka kontrollen över en situation där hen känt/känner sig utsatt..🙄


Bygga halmgubbe av ”vad man har framför sig”- En självloopande Traumadump 🔄

För att få utlopp av känslan av att ha övergivit sig själv i originalsituationen så måste den nya situationen någotsånär likna den situation i vilken man kände sig förtryckt – eller där miljön blev fel utifrån vad man kände var ens egen vilja i den situationen.

Jag råkade för några helger sen ut för en sådan situation med en kompis pojkvän som jag tänkte att jag skulle vara snäll och prata med utifrån att ingen annan pratade med honom. Rätt snart insåg jag dock att han höll på att bygga upp sig inför en trauma-dump! Han talade snabbare och snabbare och pådyvlade mig sak efter sak som jag inte hade sagt och förvrängde i stort sett varje ord som kom ur min mun. 🙄

– Till slut var det som att jag hade kunnat ställa en halmgubbe i mitt ställe och bara gå därifrån! – troligtvis utan att han hade märkt det.

Straw man (or lady?)

man with megaphone pointing

Flickvän proxy-dumpen:

Troligtvis blev jag då utsatt för flickvän proxy-dumpen.. – som är lite av en klassiker på kvinnlig sida 🙄 (- Det finns säkert en motsvarande dump som män får ta emot från kvinnor som känner sig förtryckta/inte lyckas hålla sina gränser i sina förhållanden?)

Hur som haver handlar den oftast om att en man som har en tendens att välja förtryckande flickvänner – eller som inte riktigt vågar stå upp för sig själv i det förhållande de har för tillfället (…) istället tar ut det upplevda förtrycket på random vän till flickvännen istället. 🙄

En gång när en av mina nära vänner skulle gifta sig så började exempelvis hennes pojkvän ta ut sin ångest på mig genom att förolämpa mig utan att jag hade gjort honom något. En annan gång riggade en annan pojkvän till någon nära mig en riktigt duktig kafkafälla och tog sen ut ”fan och hans moster” på mig 🙄 – utan att han sedan kunde förklara vad jag gjort honom..

Man kan även märka när killkompisar känner sig förtryckta av sina (valda ☝️ – nota bene!) flickvänner och tar ut det på en…🙄 – Många situationer som inte är direkt logiska och som man behöver vända tillbaka på dem ☝️🔄 🙄


Kuriosa: Fallet Ted Bundy och andra våldtäktsmäns ångestdumpande…

Ni har kanske hört om seriemördaren och våldtäktsmannen Ted Bundy?
Han (- liksom många andra kända våldtäktsmän) våldtog som mest när han kände sig otillräcklig/maktlös.

Den upplevda otillräckligheten/maktlösheten tog han då ut exempelvis ut på studenterna på Florida state University och kvinnorna i klubbhuset på Chi Omega som du kan läsa om här där han våldtog och mördade två kvinnor samt slog av käken av en tredje.

Man brukar säga att det är hans förhållande med första stora kärleken Diane Edwards som fick symbolisera hans upplevda otillräcklighet och som han sedan loopade 🔄 om och om igen genom sina våldtäkter. Det genom att sedan våldta kvinnor som liknande henne..🙄

Våldtäkterna var Ted Bundys sätt att ”ta tillbaka kontrollen” när han kände sig maktlös i förhållanden eller livet.

I förhållandet med Diane Edwards tog han dock aldrig tillbaka kontrollen (…) utan hon beskrev honom snarare som ”patetiskt svag” (se artikel). – Det medans hans brott mot andra kvinnor blev grövre och grövre..🙄


Även våldtäktsmannen och mördaren Joseph DeAngelo lär ha sagt ”-Jag hatar dig Bonnie” – när han våldtog de kvinnor han våldtog.

Bonnie var också ”the one that got away” och var en kvinna som han hade varit förlovad med men som han således inte heller kände sig tillräcklig inför (källa).

Det svenska exemplet är Hagamannen som bland annat våldtog runt den tid hans fru födde barn – En tid känd för många män som en tid då de ofta slåss med sin känsla av otillräcklighet.

Att han dessutom hela tiden avsade sig ansvar genom att hävda att han var full och inget mindes vid våldtäkterna förstärker bilden av att även Hagamanen – liksom pojkarna ovan 👆 känslomässigt var jäkligt svaga – och att det var det som var problemet.


Hebbs teori – och själv-inövade negativa tankebanor 🔄:

Kanske kan denna video skänka ljus till ämnet varför saker bara blir värre när du övar samma trauma om och om igen…

Eller varför brotten av våldsverkarna ovan bara blir värre och värre för att deras trauma-dump ska få samma verkan 🙄🔪

Du tror att du gör dig av med de jobbiga känslorna genom att dumpa traumat på någon annan – och hjärnan ger dig en kick för att du tagit ”action” – men eftersom din ”action” inte lett någon stans till att lösa problemet i dig själv och din brist på självkänsla så växer problemet bara i styrka varje gång du försöker dumpa det på någon annan.

man in black hoodie sitting on brown couch

Varför ångestdumpande gör ditt eget psykiska mående än värre (- i längden) 📚

Vad är det då som gör att ta en traumadump på någon annan gör att DU mår sämre i förlängningen?
Ja bortom det uppenbara – att du gör dig ovänner med folk (-eller hamnar i fängelse som i sista styckena) – så handlar det också enligt forskningen 🧐 (länk) om att du bara loopar 🔄 ditt trauma och således bara fördjupar just det traumats påverkan på dig.

Det är som att du ”övar” ditt trauma och på det sättet förstärker du dessa minnen och nervbanor i din hjärna – det vill säga din egenskapade ”sanning” om din egen otillräcklighet. 🔄🧠
Den här forskningen visar exempelvis på hur sadism – alltså tendensen av att njuta av att se andra personer lida – snarare förstärker traumat hos den som ägnar sig åt sadism och lämnar en allt bittrare eftersmak..

Dessutom så har du ju då inte heller gjort något åt originalsituationen – utan du är fortfarande lika förtryckt av din flickvän / lika dåligt behandlad av dina kollegor / lika mobbad i skolan eller lika själv-misshandlande med egen negativ beskrivning av verkligheten.

Det enda du har gjort är bara att du har spridit ditt trauma vidare – vilket ju för sadisten kan vara tillfredställande i sig 🙄 (…) – men det gör som sagt saken bara än värre för förövaren ☝️😒

För att;

  1. Du har tränat traumat
  2. Du har inte löst orginalsituationen
  3. Det du sänder ut i världen får du alltid tillbaka.

Vad du kan göra istället för att komma vidare? – Vad bygger motståndskraft?

Men vad kan du då göra istället för att dumpa dina trauman på människor runtomkring dig?
Vad som istället kan bygga motståndskraft mot traumat är att du så klart istället vänder dig mot de människor som från början orsakade ditt trauma och sätter gränser! Det vill säga sätter gränser mot din flickvän, din fru, din klasskamrat eller arbetskamrat eller som det allt som oftast är: Dig själv och står upp för dig själv när det gäller istället! ✊❤️‍🩹

Vad forskningen ger för tips när det kommer till situationer i framtiden som synes påminna om och därför trigga de jobbiga känslorna är att snarare att identifiera om situationen verkligen är densamma(?) – genom att ställa frågor!

Är situationen samma – så håll dina gränser nu istället då!

Men om situationen snarare är en helt annan med en helt annan part som inte har ett dyft med originalsituationen att göra och som du bara hjälpligt försöker mota in i originalsituationen (- som jag på festen..🙄) sitt då hellre med de jobbiga känslorna och palla dem som en man/kvinna och låt dem blåsa över…

Inte angripa personer som inte har med originalsituationen att göra. Inte öva skiten på någon annan.

– Lev livet där det räknas!
– Träna inte dina sår! 🔄❣️- Genom att loopa dem i nya situationer som inte har med originalsituationen att göra!
– And don’t be a rapist! ☝️

person swimming at the pool in grayscale photo