Josefin DeivingSjälvutveckling - Samhälle - Ondska och Kärlek
a person finger pointing to a boy sitting on the floor

PERSONLIG POLARITET: Hur mobbaren och den mobbade är två sidor av samma mynt 🪙

I det här blogginlägget kommer jag att visa på hur den som mobbar och den som mobbas utgör två sidor av samma osäkerhet och hur du inte kan bli mobbad om du inte redan delar mobbarens känsla av utanförskap (-eller låter den få fäste).

Jag bloggar om hur mobbningen trots detta inte är något personligt, om hur mobbaren bygger ett narcissistiskt narrativ genom att skapa ingrupp – genom att skapa utgrupp, samt om att ingen faktiskt mobbar utan att inte redan må dåligt själv! (-dock är det så klart ingen ursäkt)


Sist men inte minst skriver jag om hur man hanterar en mobbare och varför man bör undvika att blöda sina sår vidare på andra #NarcissistiskaNarrativ

Ingen kan få dig att känna dig underlägsen utan ditt samtycke…☝️

Låt mig för det första få börja detta stycke med att jag själv blev mobbad under min uppväxt och att det verkligen INTE är så att du är ”värd vad du får” när du blir mobbad.

Däremot så tror jag att mobbaren fortsätter där hen får fäste och således får utlösning för sina egna känslor av utanförskap.
Många brukar prata om att narcissister har en sjätte sinne för ”vilka de kan trycka ner” – jag tror inte det.. Jag tror att Traumadumpare prövar sig fram lite brett och att där det får fäste – där fortsätter de.

Dock avslöjar ju ofta folk med sitt kroppspråk när de känner sig obehagliga till mods i den miljö som de rör sig i – vilket för oss alla är enkelt att spotta
se exempelvis här hur Elon Musk rör sig i olika sammanhang där han verkar känna obehag.


Hur mobbaren och den mobbade sitter i samma båt och speglar🪞 varandra…

I grund och botten mår mobbaren och den mobbade lika dåligt från början.
Skillnaden är att den som mobbar tar ut sin osäkerhet på andra – och stödjer upp sin egen självkänsla på att trycka ner andra – 🔄 medan den som blir mobbad tar ut sin osäkerhet på sig själv – och blir i den bemärkelsen bara speglad i sin egen inre osäkerhet med en yttre manifestation som hen ”tillåter” – i bemärkelsen att hen går in i det narrativet.

Eller ja speglade🪞 blir de ju bägge – men skillnaden är att mobbaren snarare skapar den världen medan den som blir mobbad snarare ”godtar” den världen (= en ”överenskommelse”).

Mobbaren bygger således själv en värld där hen är otillräcklig redan från början genom att bygga upp sitt egenvärde på att gripa våldsmonopol, beskrivningsmonopol eller maktmonopol – och voilá; en narcissist är född! 😉

grayscale photo of human hand

Skapa ingrupp genom att skapa utgrupp…🙄

Vi har hört det förut – den som trycker ned andra mår inte bra med sig själva.. Och det har onekligen stämt med mina våldsverkare.

Nu i efterhand kan jag ju förstå att den första killen som mobbade mig hade en rejält jobbig uppväxt med missbrukande föräldrar. Och nästa kille som mobbade mig var son till en känd mediamogul och därför fick jag senare genom en talk-show reda på att hans pappa hade dött när han var liten och att mamman dessutom gick vidare till nästa man nästan direkt vilket säkert skapat en känsla av otillräcklighet i honom och kanske även en aggression gentemot kvinnor? – Det gör det dock inte ok att av dem applicerade det på mig så klart.. – men det bekräftar onekligen tesen att den som mobbar andra mår dåligt själva..

Man måste förstå att mobbaren även skapar ingupp genom att skapa utgrupp – det vill säga hen använder sig av dig för att skapa ett sammanhang för sig själv – på samma sätt som världsledare på världsscenen använder, invandrare, kommunister/socialister, kapitalister och nazister för att skapa en in-grupp för sig själva genom att förleda andra till att hata – för att själva kunna bli inkramade i ett sammanhang. ☝️

Narcissister kan alltså slippa att vara sårbara genom att istället tvinga sig in i andras narrativ genom makt, tillgångar och våld eller genom att skapa delning utåt – genom att definiera vad gruppen INTE är 💔 (= det vill säga bygga ett delande narrativ)


Förvrängda narrativ – med brist på självkänsla 💔

Sen är det inte alltid säkert att de som mobbar var ”utanför” från början – utan kanske bara tolkade sig som det? – Men de bygger hursom därifrån ett förvrängt narrativ för sig själva där de för alltid måste bevisa tillhörande i grupp genom att stödja upp sin rätt till gemenskapen genom att trycka ner någon annan för att på det sättet ”impa” eller skrämma sin ingrupp till lydnad 👊.

Jag försökte en gång berätta om den dynamiken till en tjej som upplevde att hon blivit hatad hela livet för att hon kom från ett annat land – och jag sa det här om att den som utsätter andra för rasisms inte mår bra själva (- se även video på det temat sist👇).

Jag menar; kan man inte nästan se det i deras FB-profiler? Oftast har de väldigt få vänner, de verkar hellre vilja umgås med hundar än med andra människor, de har misslyckats i skolan (-Livets hårda skola osv.🙄 ) samt istället för att fixa sina liv som uppenbart skaver (…) så lägger de timme in och timme ut på att näthata istället?

Hon kunde dock inte se det utan gick istället igång på sitt gamla sår av kränkning och det hela slutade med att hon på ett typ kreativt sätt istället buntade ihop mig med hennes våldsverkare och fortsatte sedan att dumpa det traumat på mig 🙄 (- asså …🙄)

fashion people woman dark

diverse multiracial male students intimidating ethnic female classmate on street

Vem väljer mobbaren ut? 🫵

Man ska komma ihåg att även en mobbare kommer från en känsla av underlägsenhet och därför kommer de också ofta att välja ut någon som de tror att de inte kommer få något mothugg ifrån – eller som inte kommer kunna sätta något emot..

Det vill säga de väljer ut den nya tjejen i skolan som inte har några vänner än eller som är fattigare än de andra och därför kanske känner sig otillräcklig? Eller tjejen som inte är lika utvecklad som de andra i klassen och därför kan tänkas att ha en osäkerhet runt det(?), eller den som är MER utvecklad än de andra i klassen, eller den annorlunda eller den killen som har en annan hudfärg än de andra i klassen och som därför kanske slåss med frågor runt sin svenska respektive sin och föräldrarnas identitet och vem de ska ”vara”?

Du som är mobbad är bara en symbol! 💔

Något som är viktigt att tänka på när man blir utsatt för mobbning är att det inte är du som är problemet! – utan att du bara är en symbol för mobbarens inre demon – på samma sätt som invandraren är en symbol för rasistens egna känsla av utanförskap i samhället typ? – Och om det får fäste på någon ny svensk så får det fäste för att även de känner sig utanför i det samhälle de kommit till/fötts i eller känner en osäkerhet över om de verkligen är med i gemenskapen 🔄.

Med killarna som mobbade mig 👆 så var jag bara en symbol av deras egna upplevda otillräcklighet gentemot kvinnor 💔 – men eftersom jag också kände mig otillräcklig gentemot män 💔 så fick deras ord fäste på mig 🔄 och de fick en tillfällig utlösning/avlastning 🎉 för deras inre ångest.


a person finger pointing to a boy sitting on the floor

Hur hanterar du en mobbare? ✋

Så här kommer några råd om hur du hanterar en mobbare;

  1. Håll dig lugn
  2. Förstå att detta inte handlar om dig och behåll din självkänsla!
  3. Ignorera hen och låt inget få fäste (- as svår jag vet!)
  4. Var smartare än mobbaren och få mobbaren att förstå att varje attack kommer kosta hen mer än det kommer att kosta dig!
  5. Gå ovan mobbaren till någon du litar på och få hen att prata med mobbaren om att fortsätter detta så kommer det kosta mobbaren själv.
  6. Och framför allt för din egen skull: Bryt spiralen! 🌪️ – Läs mer om det i nästa stycke!

Slåss inte med gamla demoner i nya sammanhang 👹

Som vi vet så är det väldigt många i offentligheten som har varit mobbade som unga – och det har kanske att göra med att många efter den kränkningen känner en brinnande intresse av att balansera upp offentligheten och livet för de som kommer efter dem själva – eller att ta revansch på de områden där man känt sig osäker?
– Men kom då ihåg en sak i den resan☝️: slåss inte mot gamla demoner i nya sammanhang ☝️👹
Det vill säga; blöd inte vidare dina sår av kränkning på andra människor som inte var med i ursprungssituationen eller som egentligen inte tycker samma sak! 💔

Du kommer inte att må bättre (- mer än tillfälligt) genom att dumpa ditt trauman vidare på samma sätt som dina mobbare gjorde mot dig! Använder du denna strategi kommer snarar dina sår att fördjupas genom den ”träning” och upprepning du ger dem.
– Förklara din vinkel jättebra ja(!) men applicera inte det du upplever att du har ”lärt” dig av dina erfarenheter på andra människor som inte orsakade dina sår!

Se istället varje ny situation i ditt liv som ”påminner” om grundsituationen som en chans att få en annan erfarenhet av situationen(!) – det genom att vara nyfiken och fråga efter orsaker, testa dina grundsanningar och testa att agera på ett annat sätt än du gjorde då?
Ofta är grunden till ditt grundsår att du i originalsammanhanget inte lyckades stå upp för dina gränser – stå upp för dina gränser nu då! ✊🔥❤️
– Men mot de som kränker dem! – Inte mot random människa i offentligheten som inte har med situationen att göra!

Kom ihåg att bara du vet var dina gränser går och du måste uttrycka var de går.

Tipsar om denna video 👇 🎞️ i vilken Özlem Cekic – en före detta riksdagsledamot i Danmark berättar om hur hon hanterar hat-mejl. Istället för att lacka och skriva hat-mejl tillbaka så går hon hem och fikar hos dem som hatar och får till helt fantastiska samtal som hon sedan har skrivit flera böcker om.

Se den! – Den är verkligen en aha-upplevelse! – Och jag är helt övertygad om att hon omvänder rasist efter rasist genom de dialoger hon tar👇🥰



Upptäck mer från Josefin Deiving

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Written by
Josefin Deiving

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Josefin Deiving

Prenumerera på min RSS