PERSONLIGA NARRATIV & POLARITET: Varför mobbaren och den mobbade är två sidor av samma mynt 🪙

I det här blogginlägget kommer jag att visa på hur den som mobbar och den som mobbar bara är två sidor av samma osäkerhet och hur du inte kan bli mobbad om du inte delar mobbarens känsla av utanförskap (- och att ingen mobbar om hen inte mår dåligt först).

Ingen kan få dig att känna dig underlägsen utan ditt samtycke…

Låt mig för det första få börja detta stycke med att jag själv blev mobbad under min uppväxt och att det verkligen INTE är så att du är ”värd vad du får” när du blir mobbad.

Däremot så tror jag att mobbaren fortsätter där hen får fäste och således får utlösning för sina egna känslor av utanförskap.
Många brukar prata om att narcissister har en sjätte sinne för ”vilka de kan trycka ner” – jag tror inte det.. Jag tror att Traumadumpare prövar sig fram lite brett och att där det får fäste – där fortsätter de.

Sen avslöjar ju folk även ofta med kroppen att de känner sig obehagliga till mods i den miljö som de rör sig i.


diverse multiracial male students intimidating ethnic female classmate on street

Hur mobbaren och den mobbade sitter i samma båt

I grund och botten mår mobbaren och den mobbade lika dåligt från början.
Skillnaden är att den som mobbar tar ut sin osäkerhet på andra – och stödjer upp sin egen självkänsla på att trycka ner andra – medan den som blir mobbad tar ut sin osäkerhet på sig själv – och blir i den bemärkelsen bara speglad i sin egen inre osäkerhet med en yttre manifestation som hen ”tillåter” – i bemärkelsen att de går in i narrativet.

Eller ja speglade🪞 blir de ju bägge – men skillnaden är att mobbaren snarare skapar den världen medan den som blir mobbad snarare ”godtar” den världen (= en ”överenskommelse”).

Mobbaren bygger således själv en värld där hen är otillräcklig genom att redan från början bygga upp sitt egenvärde genom att gripa våldsmonopol, beskrivningsmonopol eller maktmonopol – och voilá; en narcissist är född! 😉


Lever vi i ett narcissistiskt narrativ?

Sen kan man i och för sig fråga sig om vi inte alla lever i ett narcissistiskt narrativ när vissa har resurser och våldsmonopol över andra?

Dock ska man komma ihåg att en kvinna/man som ser på sig själv som så värdelös så att han MÅSTE hålla våldsmonopol eller resurser över huvudet på de hen binder till sig – känner redan en otillräcklighet i sig själva.. 😢

Sen finns det så klart de som menar att det måste vara så och människor innerst inne är själviska – jag skulle säga att de dock blandar ihop själviskhet med behovet av gränssättning. ☝️


Skapa ingrupp genom att skapa utgrupp…🙄

Vi har hört det förut – den som trycker ned andra mår inte bra med sig själva.. Och det har onekligen stämt med mina våldsverkare.

Nu i efterhand kan jag ju förstå att den första killen som mobbade mig hade en rejält jobbig uppväxt med missbrukande föräldrar. Och nästa kille som mobbade mig var son till en känd mediamogul och därför fick jag senare genom en talk-show reda på att hans pappa hade dött ungefär då som han började mobba mig och mamman dessutom gick vidare till nästa man nästan direkt. – Det gör det inte ok att de applicerade det på mig så klart.. – men det bekräftar onekligen tesen om att den som mobbar andra mår dåligt själva..

Man måste förstå att mobbaren även skapar ingupp genom att skapa utgrupp – det vill säga hen använder sig av dig för att skapa ett sammanhang för sig själv – på samma sätt som världsledare på världsscenen använder, invandrare, kommunister/socialister, kapitalister och nazister för att skapa en in-grupp för sig själva genom att förleda andra till att hata för att själva kunna bli inkramade i ett sammanhang. ☝️

Narcissister kan alltså slippa att vara sårbara genom att istället tvinga sig in i andras narrativ genom makt, tillgångar, våld eller genom att skapa delning utåt – genom att definiera vad gruppen INTE är 💔 (= bygga ett trasigt och begränsande narrativ)


Sen är det inte alltid säkert att de ”var utanför” från början – utan kanske bara tolkade sig som det? Men de bygger hursom därifrån ett förvrängt narrativ för sig själva där de för alltid måste bevisa tillhörande i grupp genom att stödja upp gemenskapen på att definiera vad de inte är – exempelvis genom att trycka ner någon annan för att ”impa” 🙄 på sin ingrupp.

Jag försökte en gång berätta om den dynamiken till en tjej som upplevde att hon blivit hatad hela livet för att hon kom från ett annat land – och jag sa det här om att den som utsätter andra för rasisms inte mår bra själva (- se även video på det temat sist👇).
Jag menar; kan man inte nästan se det i deras FB-profiler? Oftast har de väldigt få vänner, de verkar hellre vilja umgås med hundar än med andra människor, de har misslyckats i skolan (-Livets hårda skola osv.🙄 ) samt istället för att fixa sina liv som uppenbart skaver (…) så lägger de timme in och timme ut på att nät-hata istället?

Hon kunde dock inte se det utan gick istället igång på sitt gamla sår av kränkning och det hela slutade med att hon på ett typ kreativt sätt istället buntade ihop mig med hennes våldsverkare och fortsatte sedan att Traumatömma på mig – för allt hon hade blivit utsatt för av andra.🙄 (- asså människor ibland…🙄 🍼👶)


Du som är mobbad är bara en symbol!

Något som är viktigt att tänka på när man blir utsatt för mobbning är att det inte är du som är problemet – utan att du bara är en symbol för mobbarens inre demon (- så som invandraren är en symbol för rasistens egna känsla av utanförskap i samhället typ?).

Med killarna som mobbade mig 👆 så var jag bara en symbol av deras egna upplevda otillräcklighet gentemot kvinnor 💔 – men eftersom jag också kände mig otillräcklig 💔 så fick deras ord fäste på mig och de fick en tillfällig utlösning/avlastning 🎉 för deras inre ångest.

På samma sätt som Putin nu spelar ut ett krig som troligtvis har med hur kränkande han tyckte att hans pappa behandlades efter andra världskriget och hur förtyckt han själv har känt sig eller valt att känna sig under diverse andra? – så handlar den olycka han nu tillfogar det Ukrainska folket kanske primärt om hans egna inre demoner.
– (Nästan) ingen av Ukrainarna var där när han upplevde att hans pappa blev kränkt och nu upplever han sig kränkt av att de ville gå med i NATO – så han blöder sina sår av upplev kränkning vidare på ett helt folk!

Kanske försvårar även Ryska mansideal uttryckandet av några andra känslor än aggression? – hur som haver kan vi ju konstatera att gubben är knäpp och att han använder våld och traumadumpning för att hantera sina inre känslor av otillräcklighet.


Och de ryska männen i armén betalar med sina liv för att föra ett krig mot en upplevd fiende för att deras ledare är känslomässigt efterbliven. 😢


aggressive black man grabbing offended ethnic woman

Vem väljer mobbaren ut?

Man ska komma ihåg att även en mobbare kommer från en känsla av underlägsenhet och därför kommer de också ofta att välja ut någon som de tror att de inte kommer få något mothugg ifrån eller som inte kommer kunna sätta något emot..

Det vill säga de väljer ut den nya tjejen i skolan som inte har några vänner än eller som är fattigare än de andra och därför kanske känner sig otillräcklig? Eller tjejen som inte är lika utvecklad som de andra i klassen och därför kan tänkas att ha en osäkerhet runt det(?), eller den som är MER utvecklad än de andra i klassen, eller den annorlunda eller den killen som har en annan hudfärg än de andra i klassen och som därför kanske slåss med frågor runt sin svenska respektive sin och föräldrarnas identitet och vem de ska ”vara”?

Eller för att göra en parallell på ett högre plan: – varför inte välja ut landet med den mindre militären och därmed mindre att sätta emot? (Trodde han ja..) – när du ska stärka din självkänsla genom yttre attribut. 🍌 (Ryssland vs. Ukraina)🍆


a person finger pointing to a boy sitting on the floor

Hur hanterar du en mobbare?

Så här kommer några råd om hur du hanterar en mobbare;

  1. Håll dig lugn
  2. Förstå att detta inte handlar om dig och behåll din självkänsla!
  3. Ignorera hen (- as svår jag vet!)
  4. Var smartare än mobbaren och få mobbaren att förstå att varje attack kommer kosta hen mer än det kommer att kosta dig!
  5. Gå ovan mobbaren till någon du litar på och få hen att prata med mobbaren om att fortsätter detta så kommer det kosta mobbaren själv.
  6. Och framför allt för din egen skull: Bryt spiralen! 🌪️ – Läs mer om det i nästa stycke!

Hur undviker man blöda vidare sina kränkningar på andra?🌪️

Som vi vet så är det väldigt många i offentligheten som har varit mobbade som unga (- Inklusive Putin) – och det har kanske att göra med att många efter den kränkningen känner en brinnande intresse av att balansera upp offentligheten och livet för de som kommer efter dem själva?
– Men kom då ihåg en sak i den resan☝️: blöd inte vidare dina sår av kränkning på andra människor som inte var med i ursprungssituationen! 💔

Du kommer inte att må bättre (- mer än tillfälligt) genom att dumpa ditt trauma vidare! – Förklara din vinkel jättebra ja(!) men applicera inte det du upplever att du har ”lärt” dig av dina erfarenheter på andra människor som inte orsakade dina sår!

Se istället varje ny situation i ditt liv som ”påminner” om grundsituationen som en ny chans att få en annan erfarenhet av situationen(!) – det genom att agera på ett annat sätt och håll dina gränser!! – Kom ihåg att bara du vet var dina gränser går och du måste uttrycka var de gränserna går och stå upp för dig själv! ✊🔥❤️

Tipsar BTW om denna video 👇 🎞️ i vilken Özlem Cekic – en före detta riksdagsledamot i Danmark berättar om hur hon hanterar hat-mejl.
Istället för att lacka och skriva hat-mejl tillbaka så går hon hem och fikar hos dem som hatar och får till helt fantastiska samtal som hon sedan har skrivit flera böcker om.

Se den! – Den är verkligen en aha-upplevelse!👇🥰


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.