Josefin DeivingSjälvutveckling, narrativ och sociala konstruktioner

FÖRÄNDRA LIVET: Att ha koll på när du köper bostad

Yes! Jag har äntligen landat en bostad! En alldeles perfekt liten våning på Kungsholmen perfekt matchad mot mina behov; Stort vardagsrum (med plats för många vänner 😉 ), avskilt sovrum (för stor kontinentalsäng som verkligen tar upp HELA sovrummet) och ett litet avskilt kök med gott om förvaringsskåp för all mat (som jag inte kan laga 🙂 ).
Men vägen hit var inte kantad av rosor… För först skulle det sparas ihop till grundplåt, shoppas bank, förhandlas räntor, leta, leta, leta och sedan buda, buda, buda.
Tänkte därför dela med mig lite av mina råd om någon annan går i köpa-tankar 😉

Vad kan du köpa för?

Det lilla bord jag sitter och skriver detta blogginlägg ifrån

Det första du ska ha koll på är hur mycket du kan köpa för. På denna hemsida (länk) kan du testa dig fram för att se hur mycket du kan köpa för – tänk på att du utöver lånekostnaderna till banken även betalar en avgift/hyra till bostadsföreningen som du måste ha med i din kalkyl över hur mycket du kan betala i månaden i lån.

Vilken bank ska du välja och hur förhandlar man ner räntan?

I kalkylen jag nämnde ovan kan man räkna ut vad lånet kostar dig i månaden men om du får ner din ränta hos banken så kan månadskostnaden bli lägre. När du har fått ihop din startplåt är därför mitt tips att du börjar shoppa bank. Så här gjorde jag:
Jag bokade först möte med den bank jag hade och kollade vilka räntor de kunde erbjuda mig, sedan bokade jag möte med tre andra banker och kollade om de kunde lägga sig lägre. Sedan gick jag tillbaka till den bank jag hade och bad dem matcha de mycket lägre ränteerbjudanden jag fått från de andra bankerna och sim salabim så fick jag ner räntan!
Om du dock binder ditt lån så se då upp med villkoren här. Många banker ger dig ”ränterabatt” bara första året – så se till att kolla upp villkoren innan du binder dig.

Binda eller inte binda räntan?

Generellt så har det lönat sig att inte binda men snart kan det vara dags att binda och framför allt ska du binda om du behöver ha koll på dina månadskostnader och att de inte fluktuerar för mycket! – Och kolla då som sagt att du får en lägre ränta än listpriset och att denna lägre ränta gäller även EFTER ett år. För den som inte vill ha allt för stora fluktuationer i sin privatekonomi bör även dela upp lånet i tre lika stora delar säger experterna (länk). En del som du binder på lång tid, en del som du binder på kortare tid och en del rörlig. Sen har det rådet visserligen ifrågasatts mot bakgrund av att räntan alltid varit lägre för de som inte bundit.

Bli av med topplånet så fort som möjligt!


Topplån lägger banken på när du ”bara” har 15% av den totala lånesumman. Topplånet utgör då 10% av din totala lånesumma upp till 85%, resten är bottenlån.Topplånet ska man försöka bli av med så fort som möjligt eftersom det ligger på högre ränta än resten av lånet. Det kan man göra på fler sätt. Antingen så lägger du amorteringstiden på så kort som möjligt (räkna mot Bolånekalkylen här så att det inte höjer kostnaderna för mycket) eller så har du köpt ett renoveringsobjekt och då renoverar du upp lägenheten och får en ny värdering som du sedan tar till banken och ber dem skriva av topp-lånet. Eller så kan man i Stockholm helt enkelt bara vänta på den ”naturliga värdestegringen” och omvärdera lägenheten efter ett år (det gjorde jag) och därmed skriva av topplånet. 🙂

Köp för rätt pris!

Detta sista råd är jag rädd att jag kanske själv inte följde. Jag blev så förförd av lägenhetens ljusinsläpp, den stora ytan för det (Hrm nåja) ”låga” priset, läget (nära tunnelbanan) och möjligheterna jag såg med vardagsrummet och det pittoreska köket så jag kan ha lagt mig på ett överpris sett till hur mycket renoveringen kommer att kosta…
Så här är mitt råd; Gå igenom lägenheten som om du vore en försäkringsbesiktigare. Kolla ALLA kranar (inte bara de i badrummet), kryp under vasken och kolla rör, fundera på hur mycket hallgolvet verkligen kommer att kosta att byta ut, gå närmare och kolla tapeter, golv och lister, kolla om vitvarorna håller eller om de kommer behöva bytas ut OCH låt dig inte förföras när mäklaren rycker upp garderobsdörren och säger ”-potentiell walk-in closet” med det där charmiga leendet som de måste lära sig i mäklar-skolan. Utan kolla även om den där träbalken som sitter precis i höjden att förhindra din ”walk in” ändå inte är bärande och gå fram och knacka på den. – Bara ett tips!

Lycka till med bostadsköpet! <3

Written by
Josefin Deiving

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Josefin Deiving

Prenumerera på min RSS