Josefin DeivingSjälvutveckling - Samhälle - Ondska och Kärlek

SYSTEMATISERING: Gamification som en motkraft mot Prokrastinering på jobbet?

Prokrastinering betyder; negativt uppskjutarbeteende och är något som arbetsgivare vill få oss att sluta med. Gamafication 🕹️ kan man säga är en motkraft. Ett sätt att ge belöning för varje steg du tar i processen.
Tänk om vi kunde använda oss av det mer i arbetslivet?

Negativ prokrastinering innebär att man gärna tar de ”lätta”, ”snabba” uppgifterna först och att de andra uppgifterna som tar längre tid gärna blir liggande. Programerarna inom data-världen har känt till detta i åratal. Det är därför sajter nu leder oss igenom en jobbig registreringsprocess med att ta oss i handen och leda oss framåt med uppmuntrande tillrop (se Facebook, Google, BrandYoureSelf osv.) Det i sådant som vi annars gärna skulle ha skjutit upp eller helt enkelt skitit i för att vi tyckte det kändes för krångligt.

Processen heter gamification och handlar om att göra långa processer roliga – eller åtminstone att ge oss belönande delmål. Men få verkar har ännu riktigt landat ”rätt” när det gäller att leda oss fram i de jobbiga arbetsuppgifterna vi har på jobbet. Ni vet som att skriva den där lååånga rapporten, ringa de där samtalen eller göra den där efterforskningen på det där krångliga området som man bara tycker verkar ap-jobbigt…

Men tänk om våra IT-system på jobbet även kunde ”hjälpa oss lite på traven” när vi ska göra jobbiga och stora uppgifter?
Tänkt om den rapporten vi skulle skriva istället var ”mallad” att ställa frågor för att hjälpa oss fram i processen – istället för att vi skulle känna oss överväldigade av det arbete som låg framför oss?

Och tänk om vi vid varje avklarad uppgift automatiskt uppdaterade intranätet och att vi så igenom fick egomassage från alla våra kollegor för att vi var så duttiga!!! 🎉 😃

– Tänk vad effektiva vi skulle bli då!


Upptäck mer från Josefin Deiving

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Written by
Josefin Deiving

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Josefin Deiving

Prenumerera på min RSS