Josefin DeivingSjälvutveckling, narrativ och sociala konstruktioner

ARBETSLIV: Känner du igen arbetskollegan?

Sitter under sommaren såhär och passar på att sammanfatta lite ur de olika böcker jag läst under året. Snubblar då över ”Konsten att övertyga” av Totte Löfström och Lisa Aggeborn och deras rätt roande (för en sociologinörd som jag) avsnitt i boken där de listar olika arketyper som man kan råka ut för i en styrelse/arbetslag eller en projektgrupp.
Tänkte att jag skulle sammanfatta de olika personlighetstyperna nedan och se om det är fler än jag som känner igen de olika typerna 🙂

Som sagt går de igenom de olika typer som man kan råka ut för i en styrelse/ett arbetslag eller en projektgrupp, deras främsta egenskaper och vad man gör för att hantera dessa. Läs och se om du känner igen dem!:

Gnällspiken

Gnällspiken ser ett problem för varje lösning och ser över huvud taget sällan några lösningar eller möjligheter med något egentligen någonsin!
Om hen hanteras som ett problem och blir utfryst kommer gnället garanterat att fortsätta

– det bästa sättet är att ta personen på allvar och verkligen ta till sig av vad hen säger. Uppmana gärna gnällspiken att komma med egna idéer!

Ja-sägaren

Känns kanske som den ultimata gruppmedlemmen? Gör oftast som hen blir tillsagd och gör det oftast bra.
Ja-sägaren applåderar allt du gör. 👏
En ja-sägare gör sin del av arbetet men tar inte ansvar för att gruppen ska lyckas och granskar inte saker kritiskt innan hon tar sig för det du sagt till hen.
– Ifrågasätt därför ja-sägaren. Fråga varför denne tycker att ditt förslag är bra och be hen att motivera varför hon är nöjd. Få helt enkelt ja-sägaren att tänka själv!

Glidaren

Tar inte mycket i livet på allvar. Kräver en plats i bakgrunden som inte kräver mycket ansvar men förväntar sig en del av kakan när arbetet är utfört. I en grupp som drabbas av glidaren så kan arbetsmoralen bli låg. Som gruppmedlem är glidaren väldigt krävande och den största utmaningen är att få slöfocken att göra något alls. Det är svårt att få glidaren att ändra sig. Vissa människor vill helt enkelt ta genvägar och tycker att det känns okej att utnyttja andra människor.
– Men förr eller senare kommer hen att bli avslöjad.

Pratkvarnen

Pratkvarenen är aldrig tyst. Det bubblar ständigt fram idéer, anektdoter, och allmänt surr från denna som inte alltid har med uppgiften att göra. Denna ser till att alla i gruppen känner sig väl till mods och skapar ofta snabbt vänskapsband men har en förmåga att snacka mycket men utföra väldigt lite verkstad. Pratkvarnen glider gärna ifrån ämnet.
– Prata med personen och säg att du faktiskt vill att gruppen koncentrerar sig på uppgiften. Håll det formellt. Håll dig till punkterna!

Militären

Auktoritativ figur som är övertygad om att han alltid har rätt. Arbetsklimatet blir ofta effektivt och alla har klart för sig vilken uppgift som de ska göra. Hans sätt att jobba sätter dock ofta locket på en kreativ process. Militären vill ofta själv ta beslut i en grupp och känner sig ofta hotad när någon annan framför idéer. Låt dig inte hunsas.
– Sök stöd av resten av gruppen om att militären tar för mycket plats och att gruppen skulle må bättre av ett mer demokratiskt styrsätt – konfrontera hen!

Jag känner personligen igen alla typerna i de olika arbetslag jag har arbetat med 🙂
– Är det någon som kan ge mig en pejling på vem jag är (om någon) av dessa typer? 😀

Written by
Josefin Deiving

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Josefin Deiving

Prenumerera på min RSS