PERSONLIGA NARRATIV: Så blir du bedragen och manipulerad!

I det här inlägget skriver jag utifrån boken The Confidence game – om hur bedragare – eller vad jag gärna kallar narrativ-manipulatörer lurar dig och utnyttjar dig.

Ofta är upplägget densamma vare sig du hamnar i relation med manipulatören eller om du blir lurad på pengar på nätet eller via telefon.

Här nedan kan du läsa om 5 steg som manipulatören ofta använder för att manipulera och lura dig!

blonde haired woman in orange knitted long sleeved top

Bedragen med hjälp av dina egna drömmar och förväntningar…

Först och främst är det viktigt att säga att den som lurar dig, vare sig det vara en partner eller en svindlare på nätet så använder hen sig framför allt av dina egna drömmar och förväntningar för att ”dra dig in”. – Det vill säga det finns en anledning till att Spam-mejl ofta handlar om en kvinna som bara är så förbannat kåt så att hon bara vill att du kommer över och ger henne sex utan krav – eller den där ”officeraren” på FB som bara genom dina bilder eller vad du skriver ser ett ”djup” i dig han aldrig sett förut och han vill verkligen lära känna dig…

Även på live dejting-scenen så drar narcissisten in dig genom att pejla in vad dina drömmar och förhoppningar är – för att sedan ge dig ”fixes” av det i början och ibland även längre fram när du börjar söka dig ur..


Vem som luras och varför

Man kan fråga sig vem det är som luras och varför?
Ofta är den någon som har fått ”fel” i sin känslomässiga utveckling – exempelvis på grund av känslomässigt omogna föräldrar eller på grund av sviken tillit – och för att sen hantera den känslomässiga delning som de därefter känner mot resten av världen så använder dessa personer andra personer för att stödja upp sin haltande självkänsla på.

De är även enorma traumadumpare som låter dig ta ”smällen” för varje gång de inte lyckas står upp för sig själva i sitt övriga liv (- en man/kvinna som har förhållande med en misshandlare får exempelvis ofta ta skit för när misshandlaren blivit dåligt behandlad på sitt jobbet eller i annat sammanhang).
De har i någon bemärkelse valt dig för att de ser ner på dig – men ta inte det som något som är ”sant” – det är en bedömning av en person som är känslomässigt efterbliven – så vem bryr sig liksom? 🤷🏼‍♀️

Som i exemplen ovan 👆 så manipulerar de dig som sagt gärna med vad du drömmer om, jobb, social konstruktion, uppvaktan, sex och uppmuntran.

I övrigt är du till för att de ska få sin ”fix”. Fix av sex, uppmärksamhet, pengar, uppskattning – eller för den delen för att de ska slippa vara ensamma med, eller själva hantera, sina demoner. I övrigt finns det alltså som sagt återkommande steg i ett ”narcissistiskt lur”.

red woman girl white

Här följer bedragarens steg för att luras:

1. Spelöppning

Det fösta bedragaren behöver göra är som sagt att få dig på kroken – och för att få dig på kroken måste hen veta hur hen får just dig på kroken!
I ”spelöppningen” använder därför luredrejeriaren sin empati för att pejla in just vad ”märkets” hopp och drömmar är..

person about to catch four dices

photo of fish bait

2. Beta / få ”märket” på kroken

När manipulatören sedan vet vad dina hopp och drömmar är, så använder sedan hen det för att som sagt få dig på kroken!

Detta görs genom att dingla något som du vill ha framför dig för att ”få dig på betet”. Det kan vara uppmuntran i allt du tar dig för och en massa sex – om du är man – eller uppvaktan och massa romans om du är tjej.

I boken skriver man om att ett sätt att få in ”märket” (-du) in ”spelet” (-luret) är som sagt genom att använda sig av ”märkets” egna drömmar och förhoppningar.
Ex. Vill märket ha en uppvaktande man som älskar henne gränslöst – så ger manipulatören illusionen av att det är det du kommer att få genom att exempelvis future-fake:a – eller med fallet med mejl-spammarna; – vad kan du tänkas vilja ha? – pengar/sex/större penis/eller uppvaktande militärkapten om du är kvinna
(-är det verkligen varje kvinnas dröm?🤷🏼‍♀️)


3. Repet

Sedan dras snaran åt långsamt… Manipulatören använder sig av saker du berättar för hen – och positionerar sig för att kunna utnyttja dig allt mer.

När det gäller mejl-spammen eller militärkaptenerna så behövs liiite 🤏💰pengar för att du ska få arvet/mannen/kvinnan – sen och/eller så är det bråttom! – Deal:en är nu!

Och när det gäller dejting-lur:et så blir du under den här fasen kanske både ekonomiskt, känslomässigt eller sexuellt beroende av personen och personen future-fakar för att du ska vilja stanna i förhållandet ”och kämpa”.

brown rope tangled and formed into heart shape on brown wooden rail

4. Berättelsen, övertygelsen och nedbrytningen


Härifrån fram manipuleras som sagt ditt narrativ – men bara gradvis så att du inte förstår att det händer.. (- på samma sätt som man långsamt, långsamt kokar en groda – för att förhindra hen att hoppa ur kitteln🐸)

I mejl/FB-luret får du nu ta del om fantastiska historier om varför ni inte kunde ses även fast du har sänt pengar (…) och när det kommer till dejting-luret så måste du bara göra ditt och datt och det elfte så kommer allt bli bra…

Det är nu det börjar bli farligt!
Manipulatören börjar använda sig av saker du berättar för hen – men speglar nu tillbaka det med allt mörkare och dig-utplånande narrativ..
Hen förlöjligar dig, förnedrar dig och förvränger dina historier till att spegla dig tillbaka en verklighet där du är dum i huvudet. Och när hen behandlar dig dåligt har du dig så klart själv att skylla! Mejl-luraren kan ju här ljuga ihop vilket narrativ som helst!

Kom ihåg: manipulatören vill inte ha dig egentligen och därför vill hen i essens bara ta av dig – och inte gärna ge..
Du känner dig allt mer nedbruten och värdelös och du törstar allt mer efter manipulatörens bekräftelse – som som sagt kommer allt mer sparsmakat för att till slut bara komma på starka dagar när du försöker att ta dig ur!

writer working on typewriter in office

light fashion love people

5. Avblåsningen, gaslight och fix:et

För att kunna manipulera dig så blir det ofta även viktigt att isolera dig från dina vänner och familj – det är för att hen ensam ska ha chansen att manipulera din verklighetsbild och för att ingen annan ska kunna bryta igenom den mörka självhistoria som din narrativ-manipulatör nu har målat upp för dig.

En annan viktigt del i det är att få dig att hålla tyst om det som händer eller att få dig att tro att det är de andra som vill dig illa!

I mejl/FB-luret handlar det här om att det finns förklaringar till att bankerna inte finns, att du måste lita på hen om det över huvud taget ska bli några pengar/dejt/sex/större penis!

När du ifrågasätter behandlingen så blir du bara avblåst, du förleds att godta mer och mer (- Gaslighting) När du då och då dock vaknar ur din narrativa dvala och när du försöker fly så lovar manipulatören dig guld och gröna skogar och lov om förbättring – för att sedan störta dig tillbaka i totalt mörker när du än en gång går tillbaka till ert gemensamma narrativ!

Hos personen som luras blir de nämligen bara bättre och bättre på att manipulera och vi skulle egentligen som samhälle behöva flagga dessa individer – inte bara för att de är farliga för enskilda individer – utan även för att de är farliga för hela samhället som stort och vår förmåga att lita på varandra!


Hur du tar dig ur…

Det är därför det blir så svår att ta sig ur… – Dels har du förförts av din egen historia och drömmar. Vidare för att du har tryckts ned av den andre ofta med hjälp av dina egna ord! För det tredje känner du dig ofta värdelös och inte värd bättre efter en sådan manipulation så efter så behöver du hjälp!

Det är väldigt många människor som har råkat ut för detta – så sök dig till en sådan person som du har i din närhet för stöd och hjälp att ta dig ur det (- eller om du inte har en vän som råkat ut för det så en kvinno-/mansjour).

De vet precis hur processen nu kommer att gå. Hur manipulatören kommer att höra av sig för att dra dig tillbaka och hur du kommer att behöva göra fram.
– Ta hjälp av dem!

Och till slut: Bryt helt, bryt tvärt och klipp alla band med manipulatören! – ger du dem ett finger så tar hen hela handen!
Och blocka mejl/FB-lurarens mejl, nummer och anmäl om det är det luret du råkat ut för.

woman standing near open door about to step outside

get stronger text

Lycka till med att bryta! – Vad har du lärt dig?

Och kom ihåg; Du är inte den första som råkar ut för detta!
Du vill tro gott om människor – det har vi alla gjort och det är en bra sak! 🫶

Nästa gång har du lärt dig att;

  • Inte kompromissa bort dig själv i den processen!
  • Att inte hoppa in i något med fötterna före – utan låt saker och ting växa fram med ett jämlikt givande och tagande!
  • Och att framåt hålla bättre koll på när kompromisserna haltar åt ena hållet! ⚖️

Och kom ihåg: Ibland när du känner dig lurad och manipulerad så är det snarare för att du inte står upp för dina gränser.

Tappa in med dig; – vad vill du och vad känner du i den här situationen? – Står du upp för det?

Always look out for number one ☝️

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.