5 återkommande steg i en narcissistisk rutin – Så blir du lurad och manipulerad 😈

När en narcissist/bedragare ska lura dig så använder hen sig av dina egna drömmar och förväntningar för att dra dig in i narrativet som får dig att förlora pengar eller självkänsla💔. – Manipulationen följer sen alltsom oftast dessa 5 förutsägbara steg som jag anger nedan 👇
– Se upp med personer som drar dig in i ett förhållande på det här sättet med love-bombing
.
☝️ – Och se alltid upp med människor vars ”kärlek” förutsätter att du dämpar/utplånar dig själv ☝️


1. Spelöppning – Lurad med hjälp av dina egna hopp och drömmar… 🙏

Det fösta bedragaren behöver göra är som sagt att få dig på kroken – och för att få dig på kroken måste hen veta hur hen får just dig på kroken!

I ”spelöppningen” använder därför luredrejeriaren sina öron/sitt narrativtolkande för att pejla in just vad ”märkets” hopp och drömmar är..

Det som du berättar under denna fas om det återanvänds sedan när du vill fly relationen för att den har blivit mörk. Men det du berättar används även för att sakta manipulera ditt narrativ med dina egna ord. 😈

person about to catch four dices

photo of fish bait

2. Beta / få ”märket” på kroken med kärleks-bombning 💕

När manipulatören sedan vet vad dina hopp och drömmar är, så använder sedan hen dina hopp och drömmar och spelar upp ett skådespel med syfte att få dig på kroken.

Det är nu Kärleks-bombningen 💕 tar vid, som är designad för att du ska känna dig säker med personen och släppa på tyglarna. Oftast blir du helt hög i denna fas eftersom du får så mycket uppmärksamhet!

Men snart ändrar guld och gröna skogar skepnad till irreskogar där du tappar bort dig själv…🌳🌳🌳


3. Repet

Sedan dras snaran åt långsamt… Manipulatören använder sig av saker du berättar för hen – och positionerar sig för att kunna utnyttja dig allt mer.

Hen gör dig beroende av hen och av de kickar hen kan erbjuda 💕 i form av ego-massage, kärlek, sex och uppmuntran.

Det är nu du hamnar i en kick-loop 🔄 där allt du vill ha är narcissistens bekräftelse och acceptans.

brown rope tangled and formed into heart shape on brown wooden rail

4. Nedbrytningen, gaslight och fix:et


Härifrån fram manipuleras som sagt ditt narrativ – men bara gradvis så att du inte förstår att det händer.. – Och varje steg kräver en även en ”acceptans” från dig 🧠 🔄 vilket gör att du gör mer och mer avkall på dig själv för att tillbaka få ditt fix som är; kärlek, acceptans eller sex.

writer working on typewriter in office

light fashion love people

5. Avblåsningen

För att kunna manipulera dig så blir det ofta även viktigt att isolera dig från dina vänner och familj – det är för att hen ensam ska kunna manipulera din verklighetsbild och för att ingen annan ska kunna bryta igenom den mörka självhistoria som din narrativ-manipulatör nu målar upp för dig…

En annan viktigt del i manipulationen är att få dig att hålla tyst om det som händer eller att få dig att tro att det är alla de andra som vill dig illa!

Och så förnekas så klart all slags kritik du söker ge personen till att vara saker som snarare är fel på dig.


Vem som luras och varför

Man kan fråga sig vem det är som luras och varför?

Ofta är den någon som har fått ”fel” i sin känslomässiga utveckling – exempelvis på grund av känslomässigt frånvarande/omogna föräldrar eller på grund av sviken tillit.
För att sen hantera den känslomässiga delning som de därefter känner mot resten av världen så använder dessa personer andra personer för att stödja upp sin haltande självkänsla på.

Deras dålig självkänsla tror de att de kan komma runt genom att använda spel och trix som ska dölja deras egentliga person.
När spelen inte funkar så blir de därför även extremt arga (- tänk som ett barn 👶🏻) – Så lägg här även märke till överaggressiva reaktioner när de inte får sin förväntade belöning! – Detta beteende kommer att eskalera.. 👊

De är även enorma traumadumpare som låter dig ta ”smällen” för varje gång de inte lyckas står upp för sig själva i sitt övriga liv (- en man/kvinna som har förhållande med en misshandlare får exempelvis ofta ta skit för när misshandlaren blivit dåligt behandlad på sitt jobb eller i annat sammanhang).
De har i någon bemärkelse valt dig för att de ser ner på dig – men ta inte det som något som är ”sant” – det är en bedömning av en person som är känslomässigt efterbliven – så vem bryr sig liksom? 🤷🏼‍♀️

Som i exemplen ovan 👆 så manipulerar de dig som sagt gärna med vad du drömmer om, jobb, social konstruktion, uppvaktan, sex och uppmuntran.

I övrigt är du till för att de ska få sina ”fix”. Fix av sex, uppmärksamhet, pengar och uppskattning – eller för den delen för att de ska slippa vara ensamma med, eller själva hantera, sina demoner 👹.

red woman girl white
woman standing near open door about to step outside

Hur du tar dig ur…

Ofta är det väldigt svårt att ta sig ur. För det första för att du har förförts av din egen historia och drömmar. För det andra för att du därifrån därmed även har accepterat varje steg av självutplånning. För det tredje har du därför även själv bidragit till att hacka iväg på din egen självkänsla ⛏️ vilket gör att du efter ofta känner dig värdelös.

Så efter en sådan manipulation så behöver du hjälp!🫶❤️☝️

Det är väldigt många människor som har råkat ut för detta!! – så sök dig vidare till en vän som råkat ut för samma sak i din närhet och prata om det och hur du bygger dig själv nu – eller om du inte har en vän som råkat ut för det så en kvinno-/mansjour.

De vet precis hur processen nu kommer att gå till nu när du försöker ta dig ur! Hur manipulatören kommer att höra av sig för att dra dig tillbaka med de där guld och gröna skogarna.. 🌳 och hur du kommer att behöva göra fram för att klara av det!
– Ta hjälp av dem!

Och till slut: Bryt helt, bryt tvärt och klipp alla band med manipulatören! Ger du dem ett finger så söker de ta hela handen och du har då accepterat ytterligare ett hack ⛏️ i din egen självkänsla.


Lycka till med att bryta! – Och vad har du lärt dig?

Och kom ihåg; Du är inte den första som råkar ut för detta!
Du vill tro gott om människor – det har vi alla gjort och det är en bra sak! 🫶

Nästa gång har du dock lärt dig att;

  • Att inte hoppa in i något med fötterna före – utan låt saker och ting växa fram med ett jämlikt givande och tagande!
  • Att inte kompromissa bort dig själv i processen
  • Och att framåt hålla bättre koll på när kompromisserna hela tiden haltar åt ena hållet! ⚖️

Och kom ihåg: Ibland när du känner dig lurad och manipulerad så är det snarare för att du inte står upp för dina gränser! ✋

Tappa in med dig själv; – vad vill du och vad känner du i den här situationen? – Står du upp för det verkligen?

get stronger text