Sviken sårbarhet, ondska och sadism

I det här blogginlägget kommer du att få läsa om hur en sadist blir till, hur de kan infoga sig själva i andra personers narrativ, varför de är onda mot andra, hur denna företeelse fortplantar sig i samhällskroppen (- med några ”verkliga världen”-exempel) och vad vi kan göra för att få stop på utvecklingen.

photography of roadway during dusk

I samhällets topp har man ofta kunnat komma undan med predatoriskt beteende. Pengar, makt och hierarkier har möjliggjort ”särskilda lösningar” för särskilda personer som har sett till att hamna i positioner som har inneburit att de har kunnat dumpa sitt trauma vidare på hundratals.

Men hur skapar sadister ett sammanhang där deras övergrepp om inte godtas så åtminstone accepteras?
Hur blir de till? Vilka attackerar de? Och hur blir vi av med problemet?


close up photo of woman with her hands tied with rope

Sviken sårbarhet, traumadupning och sadism ❣️

Jag tror att sviken sårbarhet i kombination med låg emotionell mognad ger en oförmåga att hantera kränkningar till den egna personen på annat sätt än att dumpa traumat vidare.

Varför är det exempelvis särskilt vanligt bland de som blir utsatta för pedofiler under uppväxten att föra det traumat vidare? (källa)
Och hur kommer det sig att barn som fått utstå misshandel som barn även som vuxna gärna söker sig till sadomasochistiskt sex? – Är det en kombination av lärt självförakt – som speglar sig i val av partner och som sedan blir till våld i det förhållandet?

Jag tror att en sviken sårbarhet i unga år skapar en extrem vilja att återta makten över den situation i vilken du kände dig utsatt och att i auktoritära hem där du ska lyda snarare än diskutera så utvecklar du inte heller en förmåga att hantera känslomässiga motgångar och övergrepp på annat sätt än genom att trauma-dumpa dem vidare – Svensk källa här på hur en överdrivet auktoritär uppfostran skapar känslomässigt handikappade vuxna här.


person holding red heart shaped ornament

Sadister och narcissister lever på hierarkier 🏆

I ett samhälle med hierarkier funkar sadism och narcissism bra.

Det vill säga om andra i samhället tror att de är otillräckliga, att det finns något som är ”bäst” (- och att det inte är en fråga av utblickspunkt och vem som är gatekeepern🙄) och när vissa personer och positioner ges vissa privilegier; – då kan sadismen härja fritt!

Under finner du en listning på narcissistiska strategier som sadister och narcissister kan använda sig av för att infoga sig i andra personers narrativ med tvång – och inte genom att vara sårbara eller älskvärda människor..🙄.

Varje strategi är sedan påfylld med exempel från vår ”verkliga” värld 🌎


Narcissistiska strategier för att infoga sig i andra personers narrativ 🪤:

1. Genom att se till att vara Gatekeepers..:

En narcissistisk strategi för att med tvång infoga sig i andra personers narrativ är genom att vara Gatekeepers för en hel bransch
Som exempelvis filmmogulen Harvey Weinstein såg till att vara. Hans historia av sexuellt utnyttjande från den positionen du kan läsa om här.


woman in black leather peep toe heeled shoes

2. Genom att veta andra personers hemligheter..:

Andra håller makt över andra genom att; se till att ha så mycket skit på andra så att alla har ett intresse att hålla hens hemligheter och gå hen till mötes. – Den strategin utnyttjande bland annat den Ryska KGB som såg till att ha sex-videor på kända gifta män som källa för utpressning inom politiken och finansvärlden (källa).

I dokumentärerna runt Hugh Hefner säger man också att han hade sex-filmer på både ”sina flickor” och olika kändisar som han kunde använda för utpressning.


3. Genom att manipulera andra personers verklighetsbilder..:

Andra ger sig på det något mer raffinerade sättet att styr andra människor genom att; manipulera folks verklighetsbilder – som man kan säga att det SD-ledda ”nyhetsforumet Riks gör.
Även det världsomspännande Murdochimperiet – som bland annat äger Fox News i USA, Sky Brocasting i Englad samt flera filmbolag och tidningar – har även anklagats för att göra just det.

– Murdoch-imperiet använde visserligen också andras hemligheter 👆 när de avlyssnade olika kändisars (och mordoffers) telefoner och sedan sänkte dem i sina tidningar (- som du kan läsa om här) – men då gjorde de det kanske mer för att sänka kändisar och sälja tidningar?

– Kopplingen till Murdoch här och hur mycket han egentligen visste om denna praktik kan man ifrågasätta – men det känns hurusom som en vanlig narcissistisk strategi?


4. Genom att söka sig till yrken där du får utöva våld eller auktoritet..:

Andra kan tvinga andra att gå dem till mötes genom att; söka sig till yrken där de får använda våld eller utöva auktoritet – Så som att de intar vissa positioner inom universitetsvärlden, prästskapet eller varför inte finansvärlden som den nu döda pedofilen Jeffrey Epstein gjorde, som visserligen också såg till att filma när andra kända personer hade sex med ”hans flickor” och på så sätt hade även han ”hade skit på dem” (- ser vi ett mönster här..?)
Vissa tror även att dessa filmer var orsaken till ”självmordet” – som enligt den teorin då inte var ett självmord utan snarare ett sätt för kända män att bli av med en man som hade skit på dem.
– När Epstein tog ”självmordet” så slutade exempelvis övervakningskamerorna att fungera vid hans cell (källa).

– och det har onekligen skett många ”självmord” bland det Ryska konglomeratet efter Ryssland påbörjade sitt anfallskrig mot Ukraina…


illustration with hands of debtor with tied hands

5. Genom att binda folk till dig genom beroende..:

Eller varför inte lågprisvarianten av att infoga sig i andra personer narrativ genom

; Beroende – det vill säga att du gifter dig med någon som tjänar mindre än dig eller på annat sätt inte tror sig klara sig utan dig – som exempelvis genom att få hen att tro att hen behöva dig för sitt mentala välmående?


baby in white and red floral pajama

Hur en sadist 😈 blir till:

En sadist eller för den delen en narcissist är en människa som har stannat till i sin känslomässiga utveckling inom ett område så till dem milda grad att hen bara ser sitt eget sätt att se på saker och sina egna känslor.

Med andra ord; de saknar – som nämnt ovan en förmåga att hantera sina känslor och de saknar även en mer utvecklad ”Theory of mind” – alltså förmågan att sätta sig in i hur andra tänker (- vilket de hade utvecklat om deras uppfostran varit mindre auktoritär och mer resonerande).
– Vi kan även misstänka att motivationen att utveckla sin Theory of mind när man blir äldre och har nått någon av positionerna ovan 👆 även blir kraftigt hämmad..🙄.

Varför man stannar i utvecklingen är ofta för att man har just haft dåliga erfarenheter av sårbarhet – detta fångas ju inte upp i ett auktoritärt hem – och därför ”hanterar” man nu känslorna av utsatthet, vrede och frustration genom att istället utsätta andra för dem
(=Traumadupning).

Troligtvis uppstod problemet när känslomässigt omogna föräldrar inte kunde lära dem att hantera jobbiga känslor – eller helt inte hade tid att vara där för dem.

De som sedan dumpar vidare märker sedan hur detta preditära beteendet i vuxenvärlden snarare verkar tolkas som ”styrka”. – Med andra ord; den grandiosa självbilden ger en konkurrensfördel i ett samhälle där svinighet likställs med ”styrka” och snedfördelning av tillgångar och hierarkier är något vi accepterar.
Därför håller samhället i någon mån dem själva även blinda för detta faktum att detta är något de måste ta tag i.


man in white t shirt swinging to hit

Fega människor dumpar neråt 🤮

Ofta har sadismen väckts till liv när man själv råkade ut för en trauma-dumpning. När någon utnyttjade en, lurade en eller tvingade en att göra något som gick emot ens integritet – eller som sagt om man hade överdrivet auktoritära föräldrar.

Ofta har den som utsatte dem för övergreppet själv traumadumpat vidare ett trauma de själva blivit utsatt för där de hamnade i underläge på grund av ålder, beroende, svaghet eller ”naivitet”.

– Och nyckeln här är ofta att de sedan dumpade vidare neråt istället för mot den som gjorde det mot dem. Det vill säga de dumpade mot någon som ”önskar vara snälla mot dem” – vilket en sadist ser som en ”svaghet” och därför får en kick av att svika deras sårbarhet? (😈).

Eller så traumadumpar de mot någon som saknar resurserna, tillgångarna, muskelkraften, sanningen, erfarenheten, förberedelsen eller mognaden att sätta något emot.


❄️ Snöflingor och sadism.. 👊

Om vi ser till nätet så så går det igen där… -Människor som kallar andra människor för snöflingor och sedan traumadumpar vidare sin svikna sårbarhet, sin känslomässiga omognad, (- sin dåliga faktakoll?) och sitt dåliga mående på andra.

Ondska uppstår sällan ur tomma intet. – Det är något du lär dig när du inte har lärt dig att hantera dina känslor på bättre sätt. – Då ger ofta sadism dig den tillfälliga ”avlösning” du söker – men det ger även en bitter eftersmak i det att du aldrig blir av med problemet utan det bara växer i styrka som man konstaterar i denna forskning.

Att ta ut sin skit på andra som inte var de som var med i ursprungssituationen ❣️ sprider med andra ord inte bara den psykiska sjukdomen vidare till andra – utan loopar den också om och om igen hos personen som gör det.

Akten gör att du tränar de negativa tanke-banorna 🕳️ 🔄 🧠 vilket gör att du nöter in ditt sår allt djupare och djupare i ditt eget medvetande och mår allt sämre och sämre själv 💔.


Att jobba med sina jobbiga känslor

Så vad kan man då göra istället för att dumpa vidare sina trauman på andra?

I denna studie konstaterar de att mindfullness kan reducera de obehagskänslor som leder människor till att vilja trolla/dumpa vidare sitt trauma på andra (-och läs nu vidare trotts att du ”hoppade” på mindfullnes!)

Tydligen är problemet rumination – det vill säga en oförmågan att släppa gamla oförätter eller missförstånd som gör att man stannar ”på en dålig plats” – i en loop som då således även förstärks av din traumadumpning, vilka du följer på nätet..🕳️ 🙄 och vad du därmed även får mer av via dina algoritmer.
————————————————————————

Att palla känslorna” hur jobbiga de än må vara och agera utifrån nuet kan istället bygga motståndskraft och en känsla av äkta stryka. – Det vill säga den styrka som inte behöver stödjas upp på makt, pengar eller andras förnedring eller beroende..

Att träna emotionell motståndskraft (som du kan läsa om här eller här) är något att jobba med för den som har en tendens att idissla/ruminera på gammal skit.

Och om du inte vill avslöja ditt mörka förflutna till dina vänner så kan kanske KBT-appen Mindler för 250 kr per session vara något för dig för att hjälpa dig att sluta ruminera?

Lycka till med själsutvecklingen! ❤️

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.