Josefin DeivingSjälvutveckling - Samhälle - Ondska och Kärlek
photography of roadway during dusk

Hur sviken sårbarhet kan skapa ondska och sadism – och hur ondska lever på hierarkier

I det här texten kommer du att få läsa om hur en sadist blir till, hur de infoga sig själva i andra personers narrativ, varför de är onda mot andra, hur denna företeelse fortplantar sig i samhällskroppen (- med några ”verkliga världen”-exempel) och vad vi kan göra för att få stop på utvecklingen.

photography of roadway during dusk

I samhällets topp har man ofta kunnat komma undan med predatoriskt beteende. Pengar, makt och hierarkier har möjliggjort ”särskilda lösningar” för särskilda personer som har sett till att hamna i positioner som har inneburit att de har kunnat dumpa sitt trauma vidare på hundratals.

Men hur skapar sadister ett sammanhang där deras övergrepp om inte godtas så åtminstone accepteras?
Hur blir de till? Vilka attackerar de? Och hur blir vi av med problemet?


Sviken sårbarhet, gränskränkning och sadism ❣️

Sviken sårbarhet i kombination med låg emotionell mognad ger ofta en oförmåga att hantera gräns-kränkningar på annat sätt än att dumpa det traumat vidare.

Varför är det exempelvis särskilt vanligt bland de som blir utsatta för pedofiler (- och därmed tidigt sviken sårbarhet), att föra det traumat vidare? (källa)

Jag tror att en sviken sårbarhet i unga år skapar en extrem vilja att återta makten över den situation i vilken du kände dig utsatt och att i auktoritära hem där du dessutom ska lyda snarare än diskutera så utvecklar du inte heller en särskilt stark jag-känsla eller en förmåga att hantera sviken sårbarhet, känslomässiga motgångar och övergrepp på annat sätt än genom att traumadumpa dem vidare.

Här är exempelvis en svensk källa på hur en överdrivet auktoritär uppfostran skapar känslomässigt omogna vuxna.

close up photo of woman with her hands tied with rope

person holding red heart shaped ornament

Sadister och narcissister lever på hierarkier 🏆

I ett samhälle med hierarkier funkar narcissism och sadism bra.

Det vill säga om andra i samhället tror att de är otillräckliga, att det finns något som är ”bäst” (- och att det inte är en fråga av utblickspunkt och vem som är gatekeepern🙄) och när vissa personer och positioner ges vissa privilegier; – då kan sadismen i stort sett härja fritt!

Under finner du exempelvis en listning på narcissistiska strategier som sadister och narcissister kan använda sig av för att infoga sig i andra personers narrativ med tvång – och inte genom att vara sårbara eller älskvärda människor..🙄.

Varje strategi är sedan påfylld med riktiga exempel från vår ”verkliga” värld 🌎


5 Narcissistiska strategier för att infoga sig i andra personers narrativ 🪤:

1. Genom att se till att vara Gatekeepers..:

En narcissistisk strategi för att med tvång infoga sig i andra personers narrativ är genom att exempelvis vara Gatekeepers för en hel bransch.
Det såg filmmogulen Harvey Weinstein till att vara och hans historia av sexuellt utnyttjande från den positionen du kan läsa om här.


woman in black leather peep toe heeled shoes

2. Genom att veta andra personers hemligheter..:

Andra håller makt över andra genom att; se till att ha skit på andra så att de har ett intresse att hålla hens hemligheter och gå hen till mötes. – Den strategin utnyttjande bland annat Ryska KGB som såg till att ha sex-videor på kända gifta män som källa för utpressning inom politiken och finansvärlden (källa för det här).

I dokumentärerna runt Hugh Hefner säger man också att han hade sex-filmer på både ”sina flickor” och olika kändisar som han kunde använda för utpressning.


3. Genom att manipulera andra personers verklighetsbilder..:

Andra ger sig på det något mer raffinerade sättet att styr andra människor genom att; manipulera deras verklighetsbilder.

Det kan man säga att det SD-ledda ”nyhetsforumet” Riks gör men även det världsomspännande Murdochimperiet – som bland annat äger Fox News i USA, Sky Brocasting i Englad samt flera filmbolag och tidningar – har även anklagats för att göra just det!

Murdoch-imperiet använde visserligen också andras hemligheter 👆 när de avlyssnade olika kändisars (och mordoffers) telefoner och sedan sänkte dem i sina tidningar (- som du kan läsa om här) – men då gjorde de det kanske mer för att sänka kändisar och sälja tidningar?

– Kopplingen till Murdoch här och hur mycket han egentligen visste om denna praktik kan man ifrågasätta – men det känns hurusom som en vanlig narcissistisk strategi?


4. Genom att söka sig till yrken där du får utöva våld eller auktoritet..:

Andra kan tvinga andra att gå dem till mötes genom att; söka sig till yrken där de får använda våld eller utöva auktoritet – Så som att de intar vissa positioner inom universitetsvärlden, prästskapet eller varför inte finansvärlden som den nu döda pedofilen Jeffrey Epstein gjorde, som visserligen också såg till att filma när andra kända personer hade sex med ”hans flickor” och på så sätt hade även han ”hade skit på dem” (- ser vi ett mönster här..?)
Vissa tror även att dessa filmer var orsaken till ”självmordet” – som enligt den teorin då inte var ett självmord utan snarare ett sätt för kända män att bli av med en man som hade skit på dem.
– När Epstein tog ”självmordet” så slutade exempelvis övervakningskamerorna att fungera vid hans cell (källa).

– och det har onekligen skett många ”självmord” bland det Ryska konglomeratet efter Ryssland påbörjade sitt anfallskrig mot Ukraina…


5. Genom att binda folk till dig genom beroende..:

Eller varför inte lågprisvarianten av att infoga sig i andra personer narrativ genom; Beroende – det vill säga att du gifter dig med någon som tjänar mindre än dig eller på annat sätt inte tror sig klara sig utan dig – som exempelvis genom att få hen att tro att hen behöva dig för sitt mentala välmående?

illustration with hands of debtor with tied hands

Hur en sadist 😈 blir till:

En sadist eller för den delen en narcissist är en människa som har stannat till i sin känslomässiga utveckling inom ett område så till dem milda grad att hen bara ser sitt eget sätt att se på saker och sina egna känslor.

Med andra ord; de saknar – som nämnt ovan en förmåga att hantera sina känslor och de saknar även en mer utvecklad ”Theory of mind – alltså förmågan att sätta sig in i hur andra tänker (- vilket de hade utvecklat om deras uppfostran varit mindre auktoritär och mer resonerande).
– Vi kan även misstänka att motivationen att utveckla sin Theory of mind när man blir äldre och har nått någon av positionerna ovan 👆 även blir kraftigt hämmad..🙄.

Varför man stannar i utvecklingen är ofta för att man har just haft dåliga erfarenheter av sårbarhet – detta fångas ju inte upp i ett auktoritärt hem – och därför ”hanterar” man nu känslorna av utsatthet, vrede och frustration genom att istället utsätta andra för dem
(=Traumadupning / ångestdumpande).

Troligtvis uppstod problemet antingen när deras sårbarhet utnyttjades av en vuxen person (-pedofilen) eller när känslomässigt omogna föräldrar inte kunde lära dem att hantera deras jobbiga känslor – eller helt enkelt inte hade tid att vara där för dem.

De som sedan dumpar vidare märker sedan hur detta preditära beteendet i vuxenvärlden snarare verkar tolkas som ”styrka”. – Med andra ord; den grandiosa självbilden ger en konkurrensfördel i ett samhälle där svinighet likställs med ”styrka” och snedfördelning av tillgångar och hierarkier är något vi accepterar.
Därför håller samhället i någon mån dem själva även blinda för detta faktum att detta är något de måste ta tag i! 😥👶🏻🧸

baby in white and red floral pajama

man in white t shirt swinging to hit

Fega människor dumpar neråt 🤮

Ofta har sadismen väckts till liv när man själv råkade ut för en trauma-dumpning. När någon utnyttjade en, lurade en eller tvingade en att göra något som gick emot ens integritet – eller som sagt om man hade överdrivet auktoritära föräldrar.

Ofta har den som utsatte dem för övergreppet själv traumadumpat vidare ett trauma de själva blivit utsatt för där de hamnade i underläge på grund av ålder, beroende, svaghet eller ”naivitet”.

– Och nyckeln här är ofta att de sedan dumpade vidare neråt istället för mot den som gjorde det mot dem🥊. Det vill säga de dumpade mot någon som ”önskar vara snälla mot dem” – vilket en sadist ser som en ”svaghet” och därför får en kick av att svika deras sårbarhet? (😈).

Eller så traumadumpar de mot någon som saknar resurserna, tillgångarna, muskelkraften, sanningen, erfarenheten, förberedelsen eller mognaden att sätta något emot.


❄️ Snöflingor och sadism.. 👊

Om vi ser till nätet så så går det igen där… -Människor som kallar andra människor för snöflingor och sedan traumadumpar vidare sin svikna sårbarhet, sin känslomässiga omognad, (- sin dåliga faktakoll?) och sitt dåliga mående på andra.

Ondska uppstår sällan ur tomma intet. – Det är något du lär dig när du inte har lärt dig att hantera dina känslor på bättre sätt. – Då ger ofta sadism dig den tillfälliga ”avlösning” du söker – men det ger även en bitter eftersmak i det att du aldrig blir av med problemet utan det bara växer i styrka som man konstaterar i denna forskning.

Att ta ut sin skit på andra som inte var de som var med i ursprungssituationen ❣️ sprider med andra ord inte bara den psykiska sjukdomen vidare till andra – utan loopar den också om och om igen hos personen som gör det. 🙄

Akten gör att du tränar de negativa tanke-banorna 🕳️ 🔄 🧠 vilket gör att du nöter in ditt sår allt djupare och djupare i ditt eget medvetande och mår allt sämre och sämre själv 💔.


Slåss inte med gamla demoner i nya sammanhang..

Så vad kan man då göra istället för att dumpa vidare sina trauman på andra som inte hade men grundsituationen att göra?

I denna studie konstaterar de att mindfullness kan reducera de obehagskänslor som leder människor till att vilja trolla/dumpa vidare sitt trauma på andra.


Problemet är rumination – det vill säga en oförmågan att släppa gamla oförätter eller missförstånd. Det är det som gör att man fastnar ”på en dålig plats” – en tids-loop 🕰️ 🔄 som då således även förstärks av din framtida ångestdumpning, vilka du följer på nätet och väljer att hata med samt vad du därmed även får mer av via dina algoritmer. 🐸🕳️ 🙄 (- det är därför fler och fler nu radikaliseras framför sina datorer😵‍💫💻)
————————————————————————

Att palla sig igenom känslorna” hur jobbiga de än må vara och att framåt istället agera utifrån nuet – kan göra att du istället bygger motståndskraft fram och en mer äkta känsla av jag-stryka och gränssätting. – Det vill säga den styrka som inte behöver stödjas upp på yttre attribut som; makt, pengar eller andras förnedring eller beroende..

Att träna emotionell motståndskraft (som du kan läsa om här eller här) är något att träna på för den som har en tendens att istället idissla/ruminera på gammal skit eller gammal kränkning.

Och om du inte vill avslöja ditt mörka förflutna till dina vänner så kan kanske KBT-appen Mindler för 250 kr per session vara något för dig för att hjälpa dig att sluta ruminera?

Lycka till med den personliga utvecklingen! ❤️


Upptäck mer från Josefin Deiving

Prenumerera för att få de senaste inläggen till din e-post.

Written by
Josefin Deiving

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Josefin Deiving

Prenumerera på min RSS