FÖRÄNDRA LIVET: Vad gör du åt människor i ditt liv som du avskyr?

Vi har nog alla någon i vårt liv som vi har lite svårt för.. Det kan vara den där kollegan du stör dig på, den där vännen i vänskapskretsen som alla verkar gilla men som du avskyr, eller den där leverantören som bara jäklarimig blåser ditt topplock!!!
Vad gör man åt de störande människor som man har i sin vardag som man bara ”vill bli av med”? Du vet de där som vi tänker att allt skulle bli så bra om vi slapp?

Du har nog gissat att det här blogginlägget inte kommer att handla om hur du anlitar en bra ”hit-man” som effektivt ”döljer alla spår”😉 – utan att det här inlägget kommer att handla om dig… – Vad gör DU när du råkar ut för sådana här människor?

I en bok jag läser tar man upp dessa människor och vad de är ett uttryck för! – Vad tror du att de är ett uttryck för? – Japp du gissade det! De är ett;

Ett uttryck för obalans hos dig (- och frågan är varför?)

De är människor som ”triggar dig” men inte dina kollegor/vänner – och frågan är varför?
I boken👆 menar man att de triggar dig för att de speglar dig tillbaka en sida där du behöver släppa gamla historier/narrativ och/eller kamper. Tro inte att det är den som ”trycker på dina knappar” som behöver ändra sig (-eller bara behöver gå och dö 🙄) – utan se detta som en ”chans” för dig att utforska VAD det är som skaver!

Men du fattar inte Josefin – den här människan är på riktigt omöjligt!!!
Du kanske tänker: – Men vad är det här för dumheter? Den här människan ÄR faktiskt en omöjlig människa! – Det har faktiskt de personer som jag har gått och spytt 🤮 hos faktiskt bekräftat! ☝️

Och ja, om vi är riktigt ärliga mot oss själva (…) så är det kanske för att de som du har gått och klagat hos har kanske känt: – Nåväl – det här är inte min kamp och det verkar kunna bli en rätt argsint reaktion om jag inte håller med… – så jag lyssnar väl bara och ”håller med” 🙄

Hur som haver – saker är som de är! Kollegan försvinner inte, kompisgänget verkar inte vilja ”göra slut” med väninnan i fråga, ditt ex fortsätter att vara ett dumhuvud och konkurrenten verkar inte kånka inom närmaste tiden…🙄 (- suck!) Så vad gör du? 🤷‍♀️

Hur du använder dig av den jobbiga människan:

Hur kan du instället använda dig av de som blåser topplocket på dig (- inom olika ämnen) för din egen utveckling? – det vill säga hur kan du använda deras spegling av var du behöver ”stärka dig” och sedan, ja… stärka dig där? 🤷‍♀️

HeatherAsh (- som har skrivit boken jag nämner ovan) använder sig av den störande personen – eller vad hon kallar ”The petty tyrant” och lotsar dig sedan genom en tankemodell med ”Fyra kammare” för att hjälpa dig bena exakt vad det är som skaver. – Så här gör du då:

Ta den jobbiga människan och fråga dig fyra frågor:

 1. Känslan: – Vad exakt är det för känslor du känner med den här människan? – Hur får hen dig att känna? – Titta särskilt efter känslor av skam, skuld, förtvivlan, hopplöshet och/eller ilska.
 2. Din historia runt situationen: Utforska din egen ”historia/berättelse” runt situationen. – På vilket sätt tycker du att den här människan ”borde vara annorlunda”? Vad är det för del av ditt narrativ/din historia/ din sanning som blir aktualiserad i den nuvarande situationen med ”den här människan”?
  – Och varför stör du dig så mycket?
 3. Sanningen: – Vad är sanningen i situationen? Du kommer inte att kunna ändra på människan så vad är sant i situationen? – Bena ut! Vad har de facto sagts?
  Vad är det personen i fråga ”gör” som du stör dig på så mycket?
 4. Din avsikt: – Vad vill du för dig själv i relation mot den störande människan? – Alltså igen: Inte hur du vill att den andra människan ska vara – utan vad vill du att det är när det gäller ditt eget mående? Vad vill du lägga din tid och ditt engagemang på?
  – Kanske vill du slippa bry dig? (- låt människor vara som de är?)
  – Kanske är det snarare att du behöver erkänna (för dig själv) att den andra personen gör/är på något sätt som du inte tillåter dig själv vara på?
  Eller så behöver du sätta upp en gräns och inte lägga så mycket fokus på människan?

Cirkulera tillbaka genom kamrarna:

Sen ska vi förändra situationen (för dig)….
– Du har gått igenom frågorna ovan. Det vill säga du har;

 1. benat ut vad det är som personen ovan får dig att känna.
 2. Du har härlett varför personen får dig att känna så till en ”sanning”/ en trossats / eller en berättelse i ditt personliga narrativ (- så även om du ”blir av” med denna person så kommer ju denna ”trossats” att fortsätta att ”poppa upp” och ”krocka” med nya folk tills du löser den)
 3. Du har tittat på vad som är sanningen i situationen – Typ personen finns, den kommer inte att försvinna och att ni jobbar tillsammans si och så mycket – men det hen triggar har kanske mer med dig att göra än personen i sig?
 4. Och du har benat ut vad som är din egen avsikt i situationen. Det vill säga typ: – Jag vill inte ”rubbas” i min sinnesro av att personen finns?

Nu Cirkulerar du tillbaka genom kamrarna! Du har tittat på vad du vill. Du har tittat på vad som är sanningen i situationen. Du har härlett varför du reagerar så känslomässigt starkt till ett narrativ i din personliga berättelse – så vad gör du nu?

Nu tar du ”chansen” som har blivit given dig att titta på vad som skaver i ditt narrativ/din personliga berättelse och funderar över varför det finns en ”painbody” begraven just här?
Och vad ändrar du på för att du ska finna ro?

(Eller så fortsätter du att träffa på olika former av den här personen i ditt liv tills du har lärt dig din ”läxa” 😉
För du kan inte ”go Henrik VIII” på allas ärslen vare sig du är chef, pojkvän eller vännina!
– Dessa störande personer kommer bara att ”poppa upp” igen och igen i ditt liv som i ett ”whack a mole” 🙄)

Så fråga dig istället: Vad vill jag i mitt liv? Var fokuserar jag min energi nu? Och vad ”lär” jag mig i så fall av den här situationen?
Varför dyker det här upp i mitt liv (nu?) och hur förhåller jag mig till det på ett sätt som ger mig själv lugn?
– Finns det någon gamla ”sanning” jag behöver släppa?

Lycka till med övaningen och ta hand om dig! 🌸


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.