Josefin DeivingSjälvutveckling - Samhälle - Ondska och Kärlek

SYSTEMATISERING: Slut på jobben?

Slutet på jobb så som vi känner dem idag?
2015 kom Taylor Pearsons bok ”The end of jobs” ut på Amazon och blev snabbt en bästsäljare i business-genren.

I boken tar Pearson upp Ron Davisons bok ”The Fourth Economy – i vilken Davison delar upp de senaste 700 åren i mänsklig historia in i fyra avgränsade ekonomiska perioder (Klicka på bilden för att se dessa i större format); jordbruksperioden mellan 1300-1700, Industriella perioden mellan 1700-1900, kunskapsperioden 1900-2000.

Han menar vidare att vi nu går in i den ”Entreprenöriella perioden” – vilket kommer att kräva något helt annat av oss som arbetskår!

Taylor Pearson beskriver en framtid med både hot och möjligheter; 
Hoten vara att jobb så som vi känner dem idag kommer att försvinna – det vill säga trygga, fasta jobb i större organisationer.
– Det eftersom att utvecklingen kommer att kräva en ständig förändring vilket inte kommer göra det fruktbart att ha kompetensen inhouse.

Han pekar dock samtidigt på att förändringen även kommer att öppna upp möjligheter för individen att leva sitt sanna jag.

Han menar att eftersom kunskap idag finns i överflöd och det enda kunskapsarbete som inte kan tas över av maskiner är det kreativa/entreprenöriella.
Därför menar han så kommer därför detta arbete att även fortsatt behövas göras av människan.

Han menar vidare att ska du även ducka konkurrens i ett samhälle där kunskap håller på att bli överflödig så måste du nischa dig.
– Men hur blir du då hittad av de som söker dina nischade tjänster?

Som vanligt blir lösningen; Internet. Och Pearson menar att på internet står även ”produktionsmedlen” till allmänt förfogande och pekar på hemsidor, marknadsföringsverktyg och social media.

Men du kommer även under en entreprenöriell ekonomi behöva samla tjänster och kompetenser och göra dem sökbara och utvärderingsbara och enkelt tillgängliga för kund.
Pearson tror på plattformar som samlar experter och säljer deras tjänster i en Gig-ekonomi – samtidigt är frågan hur snabbt vi ställer om utbildningssystemet för att möta upp detta?

– Det är frågan…


Written by
Josefin Deiving

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Josefin Deiving

Prenumerera på min RSS