VUXENKUNSKAP: Ta tag i din Tjänstepension

Jag tog ledigt hela denna vecka och tänkte att jag bland annat skulle ta tag i och reda ut mina pensions-insättningar och tjänstepensioner. Det visade sig vara lättare sagt än gjort och det inte bara för att min E-legitimation inte fungerade, utan även för att jag vid min ringa ålder (…Well…) har inbetalningar från så många som 4(!) olika pensionsplaner.
Dessutom tog det även ett tag att reda ut vilka Pensionsdepåer som sedan var kopplad till varje…

Vad innehåller det orangea kuvertet?

Hur som haver, Ni känner väl till ”pyramiden”? –>
Längst ner i den finns den allmänna pensionen som vi får insatt automatiskt utifrån hur mycket vi jobbar. Varje år sätts det av en summa till din Allmänna pension som motsvarar 18,5 procent av din inkomst. Den större delen 16 procentenheter går till inkomstpensionen. Resten, 2,5 procentenheter, får du placera själv

Tjänstepensionen då?

Tjänstepensionen däremot, får du INTE i det orangea kuvertet utan i ett annat kuvert. Även tjänstepensionen är en del av din lön och är en summa som din arbetsgivare (förhoppningsvis) sätter in. Jag som har jobbat inom lika olika avtalsområden får alltså när det gäller tjänstepensionen 4(!!) olika pensionsbesked. Ett från avtalsområdet SAF-LO för mina år inom restaurangbranschen (det administreras av försäkringsbolaget AMF), ett avtal som heter KTPK från mina år inom ett politiskt ungdomsförbund (administrerat av Folksam Liv), ett avtal som heter Kåpan och är pengar från mina år i olika styrelseuppdrag vid Södertörns högskola (administrerat av Kåpan pensioner) och så självklart mitt nuvarande pensionsavtal FTP1 för försäkringsanställda – administrerat av Collectum.
Man kan få en överblick över sina tjänstepensioner på www.MinPension.se

Efterlevnadsskydd?

När man har fått koll på alla olika avtalsområden som man får pengar ifrån så kan man sedan göra några val inom varje område. Jag tänkte exempelvis välja bort Efterlevnadsskydd eftersom jag varken har sambo eller barn och eftersom jag hört att Efterlevnadskyddet kostar rätt mycket från min egen pension.
Då visade det sig att avtalen även ser annorlunda ut. Inom SAF-LO är Efterlevnadskyddet pålagt automatiskt medan i FTP1 så är det ett tillval.

Att placera sin tjänstepension

Kopplat till varje tjänstepension finns även en Pesnionsdepå/valcentral. Det är i denna som du kan välja att placera din tjänstepension i olika fonder.
Då visar det sig att förut så hade jag mina tjänstepensionspengar via SAF-LO och FTP1 kopplade via Fora men att för FTP1 gör jag nu mina tjänstepensionsplaceringar via Skandikons ”Valcentralen” = Sjukt förvirrande! Tog en halvtimme att fatta!

Privat pension?

Vidare funderade jag över huruvida jag även borde pensionsspara privat (toppen på pyramiden). Dock så håller jag nu på att spara till en lägenhet (eller ja, grundplåten på en lägenhet…) Lyckas jag få en sådan i stockholm och lyckas betala av den innan jag blir 75 år (eller vad pensionsålder är när det blir dags för mig) så sitter jag rätt tryggt utan privat pensionsspar. Så här blir nog min strategi snarare att köpa lägenhet och amortera så pass mycket att den är avbetald tills jag (förhoppningsvis) blir 75 år.

Jag hoppas att min Pensionsvånda kan hjälpa någon att förstå vad som kommer i de ångestfyllda Pensions-kuverten.
– Vassego!! 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 tankar om “VUXENKUNSKAP: Ta tag i din Tjänstepension”