LÄRANDE I FRAMTIDEN: Vad ska man plugga? / Vilka jobb kommer att behövas i framtiden?

Det finns fler svårigheter med att välja “vad man ska bli när man blir stor” – särskilt när man är yngre och kanske inte riktigt har koll på vilka yrken det finns där ute. Jag hade till exempel inte koll på vad en “organisationsutvecklare” gjorde när jag var ung – men idag tycker jag det är det roligaste jobbet i världen 😉
Så hur ska man välja vad man blir när man blir stor?

Ja en grej kan ju vara att göra tester för att landa i vad man kanske skulle kunna vara bra på;denna hemsida (klicka på länken – öppnas i nytt fönster) kan man testa vad man utifrån intresse skulle kunna vara bra på – Här är ett annat test på samma tema. Ett annat sätt och kanske det mest vanliga är att välja vad man tror att man skulle vilja bli.. – Det verkar dock tyvärr oftast leda till att allt för många vill utbilda Framtida jobbsig till yrken som av konsekvens sedan blir sektorer som det är väldigt svåra att få jobb inom.
Ta exempelvis; journalistik, personalvetare, grafisk designer eller konstvetare. – Utbildar man sig till några av dessa så är chansen rätt stor att du slängt dina utbildningspengar i sjön när det kommer till att få jobb inom sektorn i framtiden (om du inte blir kreativ i hur du tänker använda dig av dina kunskaper).
Här på arbetsförmedlingens hemsida kan du kolla in konkurrensen för olika yrken (klicka på länken – öppnas i nytt fönster)

Så vad ska man välja för att få jobb i framtiden? Ja det fina med framtiden är ju att vi ännu inte vet… Jag valde att ta min huvudexamen i media- och kommunikationsvetenskap efter jag hade läst i kurskatalogen att chansen var 71% att man efter avslutad utbildning jobbade i ett jobb där man fick tillämpa sina kunskaper som man fått under studietiden.
Men vilken framtidspejling finns på vad som kommer behövas i framtiden?

Teknik och datayrken kommer att bli stora
Här har DN skrivit om vilka jobb som kommer behövas i framtiden (öppnas i nytt fönster) – man kan konstatera att teknikyrken och data-yrken kommer att ha stor efterfrågan. Sverige är redan i dag en av de länder som faktisk ligger i framkant när det kommer till teknikutveckling. Säkert på grund av våran tidigt utbyggda bredbandstillgång.

I framtiden skräddarsyr företagen utbildningen själva?
I USA har man dock märkt att de utbildningar som ges på universiteten inte alltid “hänger med” eller att de som redan är på arbetsmarknaden inte heller gör det. Därför har stora aktörer som AT&T, Google, och SalesForce slagit sig samman och bekostat egen utbildning för att få den arbetskraft de behöver. Udacity som är ett nätuniversitet erbjuder exempelvis en så kallad “Nanodegree” (se här) som påstås ge jobb direkt i någon av de anslutna företagen.

  • Jag tror att det är där framtiden ligger.
    Att tillhandage utbildning inom det du är intresserad av, när du är intresserade av det och kopplat till vad det är arbetsmarknaden behöver tror jag är framtidsreceptet.
    Jag drömmer själv om att i framtiden bygga ett företag där arbetsmarknad och utbildning kopplas samman på ett mer effektivt sätt än det gör idag och där det “livslånga lärandet” på allvar blir en verklighet via nätet.

Vill du också jobba med det så får du gärna kontakta mig 🙂 – Se hur här!

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: