Josefin DeivingSjälvutveckling, narrativ och sociala konstruktioner

KÄRLEK & POLARITET: Manlig (gen)överlevnadsstrategi:

När man dejtar råkar man ut för många män som har rätt biologistiska tankar kring det här med parbildning.
Jag bestämde mig för att fördjupa mig i ämnet och titta på vilka teorier som verkar rådande inom evolutionsbiologin (- studiet av hur människan utvecklats utifrån naturligt urval – som här ofta likställs med sexuellt selektion).  


En bok som jag och en manlig vän diskuterar just nu är boken “Why is sex fun?” där professor i fysiologi (- som är studiet avmekaniska, fysikaliska och biokemiska funktioner i levande organismer) Jared Diamond går igenom forskning inom olika fält så som; antropologi och “evolutionär biologi” och sätter ihop teorier kring varför han tror den mänskliga sexualiteten utvecklats som den gjort.

Diamond (-som titeln föreslår) fascineras av den mänskliga (egna?) sexualiteten och reflekterar över varför den verkar skilja sig så pass mycket från från andra “arter” och söker sedan svaret till detta inom evolutionsbiologin och antropologin.

Diamond landar således i tesen att det från manligt evolutionärbiologiskt perspektiv finns två strategier:
“Sprida säden”-strategin
eller: “daddy at home”-strategin.
– Den ena biologiska strategin går – som det låter – ut på att befrukta så många kvinnor som möjligt och hoppas att kvantiteten i sig ska leda till genernas överlevnad. Den andra strategin går ut på att hitta en kvinna med så pass bra gener att de kan tänkas vara bättre än hans egna och sedan stanna och tar hand om familjeenheten – vilket enligt teorin ger barnen större chans för överlevnad och ger således även bättre chans för genernas överlevnad. 🙂

Två strategier:

Enligt teorierna finns det alltså i män två strategier inbyggda – den ena att fritt så “säden” och den andra att ta hand om och skydda familjeenheten för genernas överlevnad. Boken känns dock väldigt “riktad” mot att förklara livet ur ett biologistiskt inifrån-drivet perspektiv och går väldigt lite ut på att reflektera över sociala konstruktioner som vi skapat själva (- men kanske inte kommer ihåg varför vi byggde eller av vad 💓🧠).

Vad Dimond med andra ord menar är att kvinnlig och manlig gen-överlevnadsstrategi ser olika ut och att det härstammar utifrån våra biologiska förutsättningar och kroppens “kostnad” i det evolutionära spelet. Dimond menar således att kvinnans strategi i det evelutionära spelet ser annorlunda ut utifrån hennes högre “evolutionära kostnad”…

mer om det i nästa blogginlägg 😉

Written by
Josefin Deiving

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Josefin Deiving

Prenumerera på min RSS